Acasă COVID-19 CE PUTEM ÎNVĂȚA DIN PANDEMIILE ANTERIOARE?

CE PUTEM ÎNVĂȚA DIN PANDEMIILE ANTERIOARE?

80
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Este important nu doar să combatem pandemiile atunci când devin o criză națională sau internațională, ci și să învățăm din evoluția acestora. Așa cum a scris George Santayana, cei care nu învață din istorie sunt sortiți să o repete.

Pandemiile precum COVID-19 oferă multe lecții omenirii. Acestea ne învață multe despre microbii infecțioși, cum ar fi SARS-CoV-2, modalitățile de reducere a transmiterii lor și terapiile și vaccinurile.

Dar nu toate lecțiile deprinse în timpul pandemiei sunt medicale și, în multe privințe, patru lecții umane sunt la fel de importante:

1. Umanitatea a mai fost afectată de pandemii

Tindem să considerăm circumstanțele contemporane ca fiind fără precedent, dar COVID-19 nu este nici prima, nici cea mai gravă pandemie a umanității. Gripa spaniolă din 1918, care a afectat până la 500 de milioane de oameni, a provocat pierderea a aproximativ 50 de milioane de vieți.

Până în prezent, HIV / SIDA a infectat aproximativ 75 de milioane de oameni, provocând 33 de milioane de decese. Prin comparație, aproximativ 41 de milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19, provocând 1,2 milioane de decese.

De fapt, pandemiile au fost o caracteristică regulată a istoriei umane și există chiar dovezi arheologice ale pandemiilor preistorice.

Atena antică a fost devastată de o epidemie în timpul războiului său de 30 de ani cu Sparta, ciuma lui Justinian a lovit imperiul bizantin în secolul al VI-lea, iar ciuma bubonică din secolul al XIV-lea a ucis până la o treime din populația Europei. Unele focare au fost provocate de om. De exemplu, coloniștii americani au folosit boli, precum variola, pentru a decima populațiile native.

2. Bolile pandemice nu sunt doar rezultatul microbilor infecțioși

În majoritatea cazurilor, ceea ce numim boală infecțioasă este produsul a cel puțin doi factori, infecția cu un organism cauzator de boli și răspunsul imun al gazdei. Se crede că pandemia de gripă din anul 1918 s-a dovedit atât de mortală, deoarece a provocat ceea ce uneori se numește „furtună de citokine”, un răspuns imun excesiv care exacerbează numărul victimelor provocate de boală.

Cunoscând faptul că răspunsul imun al gazdei este un factor important în severitatea bolii și în ratele de deces, medicii și experții în sănătate publică pot lua măsuri pentru a reduce daunele. De exemplu, malnutriția este o cauză importantă a unui răspuns imun deficitar și acest lucru poate fi atenuat prin dietă și suplimente nutritive. Atunci când răspunsul imun excesiv reprezintă cauza, pot fi administrate medicamente modulatoare ale imunității, cum ar fi steroizii.

3. Pandemiile subminează adesea sistemele de răspuns social

Pe măsură ce numărul cazurilor crește, medicii, asistentele și spitalele pot fi copleșiți. Intervențiile de urgență, cum ar fi cele ale poliției și pompierilor, nu vor mai fi prioritare. Închiderea afacerilor și pierderea locurilor de muncă perturbă mijloacele de trai, iar închiderea școlilor poate afecta oportunitățile de învățare ale tinerilor. Creșterea populației sărace provoacă daune care se accentuează în toată societatea.

Un răspuns cheie este asigurarea a faptului că vindecarea nu devine mai dăunătoare decât boala. Unele pandemii au produs răspunsuri catastrofale.

În timpul Morții Negre, care a străbătut Europa în secolul al XIV-lea, evreii și alte grupuri minoritare au fost uneori acuzați de otrăvirea fântânilor și a pârâurilor, conducând la persecuții pe scară largă și chiar la masacre. Necunoscutul este înfricoșător, dar este important ca oamenii să reziste impulsului de a direcționa frica și frustrarea asupra țapilor ispășitori.

4. Efectele medicale și de sănătate publică ale pandemiilor nu ar trebui să afecteze moralul oamenilor

Izolarea, carantina și distanțarea socială a tuturor ființelor umane, separate una de cealaltă, și mai ales în cazul persoanelor în vârstă, bolnavilor și săracilor, poate genera cu ușurință sentimentul de singurătate.

Înainte de pandemie, fostul chirurg general al SUA a avertizat cu privire la o „epidemie de singurătate”, o situație de viață care mărește ratele de deces prematur cu o treime, egală cu efectele provocate de fumatul a 15 țigări pe zi.

Din fericire, există modalități de a rămâne în contact cu celelalte persoane. În timp ce rețelele sociale, telefoanele și videoconferința nu pot înlocui contactul uman, acestea permit un grad ridicat de interacțiune socială.

Deoarece cei mai expuși riscului de singurătate sunt aceiași oameni care sunt cel mai puțin susceptibili să poată utiliza astfel de resurse, ajutându-i să rămână conectați oferă celorlalți posibilitatea de a face diferența.

Pandemiile sunt evenimente teribile. Comunitățile și societățile întregi sunt perturbate. Mulți oameni mor. Un număr și mai mare se îmbolnăvește, iar unii oameni trăiesc cu sechele, efecte medicale persistente, întreruperea ocupării forței de muncă și durere pe parcursul mai multor ani de zile.

Totuși, înțelegând tipurile de daune provocate de pandemii, putem reduce numărul acestora. Mai mult decât atât, nu putem doar să susținem vieți, ci, într-un fel, chiar să le îmbogățim.

Recunoașterea vulnerabilității și interdependenței noastre comune ne poate face mai buni cetățeni, vecini și ființe umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.