Aceste modificări sunt cauzate de formarea unor celule anormale, declanșate de proteina S (aspectul caracteristic „cu țepi”) a coronavirusului.
Oamenii de știință au declarat faptul că analizarea modificărilor structurale majore la nivelul plămânilor, care persistă timp de câteva luni de zile, în cazul pacienților decedați din cauza infecției COVID-19, ar putea ajuta la explicarea persistenței virusului în corp.
Rezultatele obținute, publicate în revista Lancet eBioMedicine, se bazează pe un studiu efectuat la nivelul organelor a 41 de pacienți, decedați în cadrul Spitalului Universitar din Trieste, Italia, în perioada februarie – aprilie 2020.
Cercetătorii au prelevat probe de la nivelul plămânilor, inimii, ficatului și rinichilor de la pacienții care au decedat din cauza virusului, pentru a examina efectul acestuia asupra diferitelor părți ale corpului. În majoritatea cazurilor s-au constatat leziuni pulmonare extinse, pacienții suferind perturbări profunde ale structurii pulmonare normale și ale țesutului respirator.
Cercetătorii au declarat faptul că aproximativ 90% dintre pacienți au prezentat două caracteristici suplimentare, care au fost destul de unice în cazul COVID-19 în comparație cu alte forme de pneumonie, și anume coagularea extensivă a arterelor și a venelor pulmonare, dar și un număr crescut de celule pulmonare anormal de mari, cu mai multe nuclee.
Se consideră faptul că aceste celule pulmonare mari s-au format ca urmare a faptului că celulele normale mai mici s-au unit, lucru care a fost declanșat în momentul în care coronavirusul și-a utilizat „proteina spike” pentru a intra în celulele umane.
De asemenea, cercetătorii au descoperit ceea ce descriu ca fiind o „persistență pe termen lung” a ADN-ului viral, în celulele respiratorii și în celulele care căptușesc vasele de sânge.
Echipa de cercetare a declarat faptul că prezența acestor celule infectate, poate provoca modificări structurale majore, observate la nivelul plămânilor, care pot persista timp de câteva săptămâni sau luni și ar putea explica, în cele din urmă, persistența virusului în organism, care se caracterizează printr-o senzație de oboseală și lipsă de respirație.
Cu toate acestea, nu au fost detectate semne de infecție virală sau inflamație prelungită în cazul altor organe.
„Aceste constatări sunt foarte interesante”, a declarat profesorul Mauro Giacca, de la Centrul Fundației British Heart, din cadrul Colegiului King, din Londra.
Rezultatele obținute în cadrul studiului indică faptul că, infecția COVID-19 nu este pur si simplu o boală cauzată de moartea celulelor infectate, însă este probabil o consecință a acestor celule anormale, care persistă pentru perioade lungi de timp, la nivelul plămânilor.
În prezent, cercetătorii testează efectul acestor celule anormale asupra coagulării sângelui și a inflamației, în timp ce dezvoltă noi medicamente care pot bloca proteina virală S, care determină fuziunea celulelor.