Acasă Planeta Pământ CELE MAI SPECTACULOASE ȘI PERICULOASE CREATURI DE PE PLANETĂ

CELE MAI SPECTACULOASE ȘI PERICULOASE CREATURI DE PE PLANETĂ

978
0
Scorpionul galben palestinian (Leiurus quinquestriatus), în postură defensivă. (c) Alamy

Unele dintre cele mai otrăvitoare și periculoase animale din lume sunt, de asemenea, unele dintre cele mai frumoase.

1. Broasca otrăvitoare aurie

Broasca otrăvită aurie (c) Monica Doallo / Alamy

În ciuda aspectului său, această broască se află printre cele mai otrăvitoare specii de pe planetă. Se întâlnește adesea în pădurile tropicale de pe coastele vestice ale Columbiei, iar otrava sa se regăsește în glandele pielii, având rol de protecție împotriva prădătorilor.

Toxina alkaloidă este atât de puternică, încât otrava secretată de o singură broască poate ucide până la douăzeci de oameni.

2. Caracatița cu inele albastre

Caracatița otrăvitoare cu inele albastre, Hapalochlaena lunulata, Ambon, Moluccas, Indonesia (c) Alamy Images

Există cel puțin patru tipuri de caracatiță cu inele albastre, toate acestea fiind veninoase și prezentând aceste inele care își pot schimba culoarea, în momentul în care caracatița se simte amenințată.

Similar altor specii de caracatițe, acestea sunt capabile să-și modifice forma pentru a se strecura prin lacune și își petrec cea mai mare parte a vieții ascunzându-se în recifurile de corali și în bazinele rezultate în urma mareelor. O caracatiță cu inel albastru are suficient venin pentru a ucide 26 de persoane.

3. Văduva roșie

Văduva Roșie, (Latrodectus bishopi, pădurea națională Ocala, Florida USA (c) Science Photo Library

Această specie de păianjen este, de fapt, înrudită cu văduva neagră și, similar acesteia, se consideră că și văduva roșie este la fel de veninoasă, în ciuda faptului că pericolul pentru oameni este unul foarte mic.

Femelele tind să fie de două ori mai mari decât masculii, acestea regăsindu-se de obicei în dunele de nisip din centrul și sudul Floridei. Deși nu par să reprezinte o mare amenințare pentru oameni, este recomandată păstrarea distanței față de acestea.

4. Șarpele tigru

Șarpele Tigru (Notechis scutatus), în vestul Australiei. (c) Shutterstock

Există o mulțime de specii diferite de șarpe tigru în Australia, șarpele tigru occidental fiind unul dintre cele mai cunoscute. Toate speciile de șarpe tigru trăiesc în Australia, aceștia putându-și schimba culoarea în funcție de sezon. Cu dimensiuni de până la 2 metri, acesta își folosește veninul pentru a vâna și ucide prada.

Deși sunt extrem de veninoși și agresivi atunci când sunt provocați, aceștia sunt destul de timizi și, prin urmare, sunt rareori văzuți.

5. Melcul conic

Melcul Conic (Conus geographus), Papua Noua Guinee, Oceanul Pacific. (c) Getty Images

Melcii-con trăiesc în mările tropicale, însă treptat aceștia au început să se adapteze la temperaturile mai mici. Aceștia atacă utilizând un ac otrăvitor, asemănător unui dinte ascuțit, cu care paralizează prada. Veninul este atât de puternic, încât în medicină este utilizat pe post de morfină. Acul este suficient de puternic pentru a penetra costumele de neopren.

Majoritatea melcilor conici sunt inofensivi pentru oameni, însă unele specii, precum Conus geographus, sunt mortale. O înțepătură provocată de unul dintre aceste specimene poate avea rezultate fatale, chiar și pentru om.

6. Peștele balon

Peștele Balon – Fugu (Takifugu rubripes).

Aproape toți peștii balon conțin tetrodotoxină, o neurotoxină care este foarte periculoasă pentru oameni (de până la 1.200 de ori mai otrăvitoare decât cianura). Un pește balon conține suficientă toxină pentru a ucide 30 de oameni adulți.

Cu toate acestea, acest pește este considerat o delicatesă în Japonia unde este cunoscut sub numele de fugu.

7. Scorpionul galben palestinian

Scorpionul galben palestinian (Leiurus quinquestriatus), în postură defensivă. (c) Alamy

În timp ce această specie de scorpion ar putea să nu fie atât de letală în cazul adulților, vârstnicii și cei foarte tineri sunt expuși riscului dacă sunt mușcați de acest scorpion.

Cu toate acestea, clorotoxina peptidică din veninul lor s-a dovedit a avea efecte benefice în cazul tratamentului tumorilor cerebrale.

8. Țânțarul

Țânțarii sunt foarte periculoși, deoarece pot transmite malaria și alte boli care ucid până la 1 milion de persoane anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.