Acasă Planeta Pământ EVOLUȚIA RECHINILOR

EVOLUȚIA RECHINILOR

1127
0
O fosilă veche de 410 milioane de ani ar putea oferi o altă perspectivă, privind modul în care au evoluat rechinii.

O fosilă recent descoperită, veche de aproximativ 410 milioane de ani, a unui pește antic blindat ar putea transforma evoluția rechinilor.

În prezent, majoritatea vertebratelor prezintă schelet osos. Însă rechinii și rudele lor, precum calcanii, au schelete mai ușoare și mai flexibile, constituite din cartilaj. Convențional, specialiștii din acest domeniu consideră faptul că peștele cu schelet cartilaginos este cel care a evoluat mai întâi, iar peștii cu schelet osos, precum tonul și macroul, evoluând mai târziu. Rechinii și-au păstrat însă scheletul lor cartilaginos.

Noua fosilă, descoperită de către o echipă internațională de cercetători, a fost numită „Minjinia turgenensis”. Acesta aparține unei specii de pești blindați, cunoscută sub denumirea de placodermi, care se află în strânsă legatură cu ultimul strămoș comun, atât al rechinilor, cât și al peștilor cu schelet osos. Când echipa a descoperit o parte din craniu, inclusiv creierul său, au observat faptul că aceasta era realizată din os. Acest lucru sugerează faptul că rechinii ar putea să fi dezvoltat apariția mai întâi a osului, pierzându-l ulterior, și nu menținerea unei stări inițiale a cartilajului pe parcursul celor 400 milioane de ani de evoluție.

„Dacă rechinii au avut schelete osoase și și-au pierdut această caracteristică, acest lucru ar putea reprezenta o adaptare evolutivă”, a declarat dr. Martin Brazeau, membru al echipei cercetare. „Rechinii nu au vezici înotătoare, caracteristică care s-a dezvoltat mai târziu la peștii cu schelet osos, însă un schelet mai ușor i-ar fi ajutat să fie mai mobili în apă și să înoate la diferite adâncimi. Este posibil ca acest lucru să fi ajutat rechinii să devină una dintre primele specii de pești, la nivel global, răspândindu-se în oceanele din întreaga lume, în urmă cu 400 de milioane de ani.”

Majoritatea fosilelor de pești au fost descoperite în America, Australia și Europa, însă, recent, au fost descoperite fosile noi în China și America de Sud. „Minjinia turgenensis” a fost descoperită în Mongolia, în cadrul uunor formațiuni stâncoase care nu au mai fost cercetate până în prezent. Echipa va analiza restul materialelor pe care le-au descoperit, ceea ce i-ar putea ajuta să pună cap la cap toate informațiile privind evoluția rechinilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.