Acasă Planeta Pământ PÂNĂ CÂND CÂMPUL MAGNETIC AL PĂMÂNTULUI SE VA INVERSA, AR PUTEA DURA...

PÂNĂ CÂND CÂMPUL MAGNETIC AL PĂMÂNTULUI SE VA INVERSA, AR PUTEA DURA MII DE ANI

Geocercetătorii care studiază inversarea câmpului magnetic al planetei noastre au aflat că acesta nu este un proces rapid.

461
0
Un model de computer pentru câmpul magnetic al Pământului.

Am fost cândva surprins să învăț că nordul nu este întotdeauna nord. Există nordul geografic, „în partea de sus” a hărții, spre Polul Nord, și există nordul magnetic, cel indicat de acul busolei.

Câmpului magnetic al Pământului – care ghidează busolele, animalele și aurorele boreale – îi place să își schimbe poziția și a fost inversat în întregime, în trecut: nordul magnetic a fost în sudul geografic.

Unii geologi au crezut că inversările pot fi destul de rapide, putând să aibă loc într-o singură viață umană. Aceasta este o mare problemă, deoarece fluctuațiile actuale sugerează că nordul magnetic s-ar putea pregăti, în curând, pentru o schimbare importantă. Deși poate fi o plimbare lină, nu știm suficient despre cum reacționează Pământul la aceste lucruri pentru a ști dacă ar trebui să ne facem griji sau nu. Problemele naturale care ar apărea ar crea haos, o astfel de inversare făcând ravagii în rândul dispozitivelor electrice.

Un nou studiu realizat în data de 7 august 2019, în ScienceAdvances, spune că ar trebui să ne liniștim, deoarece ultima inversare a câmpului magnetic a Pământului a durat ceva mai mult: cel puțin 22.000 de ani. Este, astfel, un lucru extraordinar descoperit de către cercetători, care, însă, trebuie să descopere și cauza acestui fenomen.

Magnetism enigmatic

Cum se poate studia ceva efemer și care, pe deasupra, este și invizibil, precum câmpurile magnetice, de acum zeci de mii de ani? La fel ca majoritatea științelor axate pe trecutul îndepărtat, se utilizează rocile. Mai exact, cercetătorii studiază componentele metalice ale rocilor formate atunci, pentru a vedea cum le-a afectat câmpul magnetic al planetei înainte de a se întări. Singura problemă este inversarea relativ rapidă a câmpului – cel puțin din punct de vedere geologic – deci nu există suficiente date despre aceste evenimente.

În ciuda deceniilor de studiu, structura geometrică, sincronizarea și durata inversărilor rămân enigmatice”, scriu autorii studiului.

Pentru a clarifica misterul, echipa a analizat fluxurile de lavă, care datează de aproape 800.000 de ani, în jurul perioadei celei mai recente inversări a câmpului magnetic. Ei au analizat probe din Chile, Hawaii, Tahiti și din alte părți pentru a obține un rezultat verosimil al câmpului magnetic aflat în continuă schimbare. Au folosit cele mai noi și îmbunătățite tehnici pentru a determina cu exactitate cât de veche a fost fiecare parte din eșantion.

Geocercetătorii au comparat datele cu ale unor studii realizate în trecut, inclusiv analize luate de pe fundul mării și din miezurile de gheață din Antarctica. (Prima este o sursă de roci antice ale căror părți interioare conțin informații despre mișcarea câmpurilor magnetice, iar cea de-a doua arată cât de mult a fost radiată suprafața Pământului, în trecut).

Inversează polaritatea!

Toată această lucrare a format o imagine vie a trecutului magnetic al planetei noastre. Primul semn de necaz a venit în urmă cu aproximativ 795.000 de ani, atunci când câmpul magnetic a început să prezinte semne de prăbușire. Totuși, s-a regenerat rapid și a rămas puternic încă 11.000 de ani, până când a început să se distrugă și să se spulbere din nou. În acel moment, se poate să fi durat doar 4.000 de ani pentru a se inversa complet. În urmă cu 773.000 de ani, rotirea era completă.

Deși adevărata schimbare a avut loc relativ repede, aceasta a fost precedată de milenii de activitate vizibilă, care nu este observată în timpurile noastre, în ciuda controlului extrem de atent. O inversare completă a câmpului magnetic, cel mai probabil, nu se va produce în viitorul apropiat.

Este posibil să fim la începutul unui proces de mii de ani care s-ar putea încheia într-unul singur. Datorită studiilor de genul acesta, vom fi mai bine pregătiți pentru a face față oricărui dezastru – produs de om sau natural – care ar putea însoți schimbarea de la nord la sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.