Acasă Nanotehnologie CEL MAI PUTERNIC CALCULATOR CUANTIC DIN LUME

CEL MAI PUTERNIC CALCULATOR CUANTIC DIN LUME

4816
0
(c) D-Wave Systems

Conducerea D-Wave, o companie de calcul cuantic, cu sediul în Burnaby, Canada, susține faptul că deține „de departe cel mai mare și mai puternic calculator cuantic existent din prezent”. Compania are deja mai mulți clienți care folosesc noul său dispozitiv, denumit Advantage, însă alți cercetători din acest domeniu sunt îngrijorați de afirmațiile sale, subliniind faptul că există, atât calculatoare clasice, cât și cuantice care îi depășesc performanța.

Calculatoarele cuantice utilizează biți cuantici (qubiți), pentru a stoca informații. În timp ce biții obișnuiți se regăsesc doar într-una din cele două stări, sub forma cifrei 0 sau 1, qubiții pot fi o combinație a acestor stări, ceea ce le permite să proceseze mai multe informații simultan.

Noul calculator cuantic al companiei D-Wave are 5000 de qubiți, mai mult decât orice alt calculator cuantic disponibil în prezent, însă numărul de qubiți nu este o măsură sigură a puterii unui dispozitiv cuantic.

Qubiții în sine sunt integrați într-un cip, similar cu o placă de circuit obișnuită. Deasupra cipului, care are o latură cu o dimensiune de 8 mm, există aproximativ 110 metri de fire supraconductoare, cu o grosime de aproximativ un sfert de micron”, a declarat Mark Johnson din cadrul companiei D-Wave.

„Menținerea unei temperaturi scăzute a sute de fire conectate la cip este o mare realizare a ingineriei”, a adăugat acesta. Pentru ca cipul să funcționeze în parametrii normali, temperatura acestuia trebuie să rămână sub aproximativ 15 mK, aproape de zero absolut.

Cu toate acestea, cercetătorii consideră că dispozitivul companiei D-Wave are o utilizare limitată. „Dispozitivul nu este chiar un calculator cuantic, acesta este un hardware personalizat care poate rezolva cu ușurință un anumit tip de problemă. Dispozitivul D-Wave poate rezolva doar probleme de optimizare, precum găsirea celui mai eficient mod de a realiza un program sau de a plia o proteină”, a declarat Ciarán Gilligan-Lee, cercetător în cadrul Universității din Londra.

Alte calculatoare cuantice, precum cel produs de Google, denumit Sycamore, care prezintă  54 qubiți, sunt dispozitive de uz general, similare smartphone-urilor. Dispozitivul D-Wave se aseamănă mai mult cu un ceas obișnuit cu alarmă, în sensul că are o singură funcție pe care o face extrem de bine. „Ar putea fi cel mai elegant ceas cu alarmă pe care l-ați văzut vreodată, însă dacă sperați că are funcțiile unui telefon, veți avea un șoc”, a adăugat Gilligan-Lee.

În ciuda faptului că este denumit Advantage, dispozitivul D-Wave nu atinge avantajul cuantic, un reper tehnic pentru calculatoarele cuantice, care ar marca o descoperire majoră. „Avantajul cuantic înseamnă a demonstra faptul că, într-un cadru realist, cu o problemă practică, calculatorul cuantic poate găsi o soluție, în comparație cu unul clasic care nu are performanțele necesare. Însă, nu am marcat încă o descoperire majoră”, a declarat Gilligan-Lee.

D-Wave nu a publicat niciun rezultat care să demonstreze faptul că dispozitivul său poate depăși performanța altor calculatoare, fie cuantice, fie clasice. Johnson susține că D-Wave nu încearcă să obțină un avantaj cuantic, ci mai degrabă să ofere clienților un avantaj față de sistemele pe care le utilizau anterior.

„Pentru anumite probleme, se poate forma o echipă de cercetători doctoranzi și probabil ar putea realiza un algoritm clasic, care ar depăși performanța calculatorului cuantic Advantage, însă nu toate companiile dispun de resursele necesare pentru un număr mare de informaticieni”, a declarat acesta.

Deși acest lucru poate fi un avantaj pentru clienți, D-Wave susține  faptul că a utilizat calculatoarele cuantice pentru a îmbunătăți performanța sistemelor clasice pentru diverse companii, precum Volkswagen sau Accenture, dar nu reprezintă un avantaj cuantic. De fapt, alte calculatoare cuantice, produse de IBM și Google, pot efectua calcule mai complexe decât Advantage și avansează rapid din punct de vedere al performanței. „Domeniul calculatoarelor cuantice este mai avansat decât ceea ce a realizat compania D-Wave”, a declarat Scott Aaronson din cadrul Universității Texas din Austin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.