Acasă COVID-19 PIERDEREA SIMȚUL OLFACTIV PROVOCATĂ DE COVID-19

PIERDEREA SIMȚUL OLFACTIV PROVOCATĂ DE COVID-19

386
0

Noi cercetări sugerează că infecția cu COVID-19 începe în celulele din cavitatea nazală, responsabile pentru simțul olfactiv, motiv pentru care, anosmia este singurul simptom pentru unii pacienți.

Simptomul de pierdere a simțului olfactiv sau anosmia, provocat de COVID-19, este neobișnuit prin modul în care diferă de cel al răcelii comune sau al gripei.

De obicei, nasul înfundat este cauzat de umflarea din zona inflamației. Cu toate acestea, pentru unii oameni care au fost infectați cu COVID-19, anosmia este singurul lor simptom, dar este „mult mai complex” decât gripa obișnuită.

Noua cercetare sugerează motivul pentru care virusul infectează celulele din cavitatea nazală.

„Punctul de intrare” pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, este considerat a fi o proteină care se găsește pe suprafața unor celule umane. Aceste celule sunt identificate în inimă, plămâni, intestin, gât și nas.

Proteina, fiind un tip de enzimă numită „enzimă de conversie a angiotensinei II” (ACE-2), are o formă specială care este proiectată să preia hormonul angiotensină și să îl transforme în angiotensină II, care este utilizată în corp pentru funcții precum reglarea tensiunii arteriale. În timp ce forma ACE-2 se potrivește foarte mult cu cea a angiotensinei, se leagă și de proteinele exterioare spinoase ale coronavirusului.

Analizând probele de țesut din nasurile pacienților, o echipă de oameni de știință din cadrul Facultății de Medicină a Universității John Hopkins, au avut ca obiectiv să cuantifice câte proteine ACE-2 au fost identificate pe fiecare tip de celulă. Ei au descoperit că nivelurile de proteine din epiteliul olfactiv, țesutul din partea anterioară a nasului care este utilizat pentru a detecta mirosul, au fost foarte ridicate, fiind de 200 până la 700 de ori mai mari decât în alte zone ale nasului.

„Suntem optimiști privind faptul că, în cele din urmă, acest simptom dispare, pe măsură ce creierul reînvață să interpreteze semnalele”, a declarat Dr. Lane

Se crede că, prin intermediul acestei descoperiri, s-ar putea indica potențiale căi de tratare a infecției, direct prin nas.

„Aceste celule olfactive sunt necesare pentru a proteja și menține în siguranță neuronii sensibili din nas, care detectează mirosurile și transmite informațiile către creier”, a declarat autorul studiului, doctor Andrew P. Lane.

„În general, atunci când celulele sunt infectate de către un virus, acestea sunt supuse unui proces numit piroptoză, activând, în mod esențial, „butonul de autodistrugere”, pentru a elimina virusul. Deci, cel mai probabil, celulele de susținere din epiteliul olfactiv se autodistrug, conducând, la rândul lor, la moartea neuronilor senzoriali și la pierderea simțului mirosului.

În urma unor studii suplimentare, privind recuperarea pacienților cu COVID-19, s-a descoperit că acești neuroni se regenerează în timp, deși efectele pe termen lung sunt încă necunoscute.

„Unii pacienți cu COVID-19 raportează ca având un simț al mirosului distorsionat, simptom cunoscut sub denumirea de parosmie, care persistă luni de zile după ce simțul mirosului a revenit. Această perturbare a mirosului pe termen lung este neobișnuită și necesită un studiu suplimentar”, a declarat Lane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.