Acasă Sănătate EXAMINAREA MAMARĂ REALIZATĂ DIN TIMP AR PUTEA SALVA PÂNĂ LA 400 DE...

EXAMINAREA MAMARĂ REALIZATĂ DIN TIMP AR PUTEA SALVA PÂNĂ LA 400 DE VIEȚI PE AN

43
0

Oamenii de știință susțin faptul că mortalitatea ar putea fi redusă, fără o creștere semnificativă asupra diagnosticului.

,,Cercetarea cancerului de sân pentru femeile începând cu vârsta de 40 de ani ar putea salva până la 400 de vieți pe an, fără o schimbare semnificativă asupra diagnosticului”, au spus oamenii de știință. Rezultatele publicate în revista Lancet Oncology se bazează pe date de la 160.000 de femei. În prezent, programul de examinare numit ,,screening”, este oferit femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, la fiecare trei ani. În schimb, cele cu un risc genetic de boală mai mare pot fi examinate mai devreme. Însă, cercetătorii consideră faptul că, pe baza populației din Marea Britanie a femeilor de 40 de ani, undeva între 300 și 400 de vieți ar fi fost salvate în fiecare an, dacă vârsta de examinare ar fi scăzută, având astfel loc o absorbție de 70%.

Examinarea cancerului mamar utilizează un test cu raze X, numită mamografie, pentru a detecta cancerele care sunt prea mici pentru a fi detectate vizual sau chiar simțite de către paciente. Aproximativ una dintre opt femei din Marea Britanie sunt diagnosticate cu cancer de sân, pe parcursul vieții lor. Dacă este detectată suficient de devreme, boala poate fi tratată, iar șansele de recuperare sunt bune.

În prezent, cu toate acestea, există o oarecare incertitudine privind testarea anterioară, dacă aceasta ar putea duce la supra-diagnosticarea cancerului de sân. Acest lucru se datorează faptului că examinarea poate duce adesea la detectarea unor cancere inofensive, care pot provoca stări de stres inutile, putând expune pacienții la efectele secundare potențiale ale tratamentului.

Pentru a afla mai multe, oamenii de știință din cadrul Universității Queen Mary din Londra au analizat datele procesului Breast Screening Age Trial din Marea Britanie, între 1990 și 1997.

În acest studiu, mai mult de 160.000 de femei cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani au fost alese aleatoriu, pentru a primi fie mamografie anuală, fie obișnuitul screening de sân, din cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS), care începe la vârsta de 50 de ani. Femeile cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani au condus la reducerea cu 25% a mortalității cauzate de cancerul la sân, în primii 10 ani.

Un total al anilor salvați împotriva cancerului de sân din grupul de intervenție s-a ridicat la 620, ceea ce corespunde cu 11,5 ani salvați la 1.000 de femei invitate să realizeze examinarea mamară anterior. Potrivit cercetătorilor, rezultatele sugerează un supra-diagnostic „modest”, în cadrul grupului de vârstă 40-49 de ani. În caz contrar, orice cancer supra-diagnosticat ar fi fost diagnosticat în cadrul examinării NHS, începând cu vârsta de 50 de ani. Profesorul cercetător principal Stephen Duffy, din cadrul Universitatea Queen Mary din Londra a declarat: „Aceasta este o monitorizare pe termen lung a unui studiu care confirmă faptul că examinarea mamară la femeile sub 50 de ani poate salva vieți. Beneficiul se observă mai ales în primii 10 ani, dar reducerea mortalității persistă pe termen lung la aproximativ o viață salvată, la o mie de femei examinate. „Acum realizăm ecranizări mai amănunțite prin intermediul unui echipament mai bun, față de cele realizate în anii 1990, când a avut loc cea mai mare parte a examenului mamar din acest proces, beneficiile putând fi mai mari decât ne imaginăm în prezent.”

Comentând cercetările, Shirley Hodgson, doamnă profesor de genetică, în cadrul secției de oncologie de la Universitatea St. George din Londra a declarat faptul că studiul arată „dovezi clare”, care susțin faptul că depistarea cancerului mamar în rândul femeilor de 40 de ani și mai mari, pentru cancerul de sân are potențialul de a salva vieți. Dar, ea a adăugat faptul că există o șansă ca frecvența crescută de screening, împreună cu tehnicile de screening moderne mai sensibile, să aibă riscul de a genera un diagnostic fals pozitiv. Profesorul Hodgson a spus: „Nu au existat dovezi pentru supra-diagnosticare, așa că implicația clară a acestui studiu este că examinarea mamară de la vârsta de 40 de ani pare să salveze vieți în ceea ce privește cancerul de sân, în special în stadiul incipient 1 și 2”.

Dar, Sophia Lowes, manager în domeniul sănătății din Marea Britanie, a spus că nu reiese clar din studiu dacă reducerea vârstei de depistare a sânului ar oferi vreun beneficiu suplimentar, în comparație cu programul existent de screening al cancerului de sân, din Marea Britanie.

Ea a afirmat următoarele: „A fost constatată o reducere inițială a deceselor cauzate de cancerul de sân în urma realizării examinărilor mamare a femeilor, dar acest lucru a dispărut în timp. Acest studiu nu este suficient pentru a solicita o reducere a vârstei de screening, fiind necesară o investigare suplimentară a echilibrului dintre beneficii și daune”.

În ceea ce privește grupul de vârstă mai tânăr, comparativ cu programul de screening existent, ar trebui examinate de șase ori mai multe femei, pentru a salva o viață. Multe femei au primit rezultate fals pozitive, iar unele dintre acestea ar fi fost supra-diagnosticate cu anumite tipuri de cancer, care nu ar fi continuat să le provoace rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.