Acasă Sănătate VACCINUL PENTRU MAJORITATEA VIRUSURILOR GRIPALE

VACCINUL PENTRU MAJORITATEA VIRUSURILOR GRIPALE

123
0
Particule de virus sincițial respirator (albastre) în celulele pulmonare umane INSTITUTUL NAȚIONAL DE ALERGII ȘI BOLI INFECȚIOASE, INSTITUTELE NAȚIONALE DE SĂNĂTATE / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Într-un studiu clinic, s-a dovedit că un vaccin împotriva unuia dintre principalele virusuri comune ale răcelii este sigur și eficient și ar putea fi disponibil până în 2024.

Virusul sincițial respirator (RSV) este atât de contagios încât mai mult de 90% dintre persoane au suferit prima infecție până la vârsta de 2 ani. De obicei provoacă simptome de răceală, dar poate duce la boli severe la copiii mici și la vârstnici. La nivel global, aproximativ 60.000 de copii sub 5 ani și 14.000 de persoane peste 65 de ani mor, în fiecare an, după ce au contractat virusul.

Kirsten Spann din cadrul Universității Tehnologice Queensland din Australia, care nu este implicat în studiul clinic, a declarat că dezvoltarea vaccinurilor împotriva VSR și a altor virusuri respiratorii a fost dificilă, deoarece tractul respirator, care include nările și gâtul, este o suprafață expusă mediului extern.

Ea a declarat că: „Este mai greu pentru anticorpii antivirali din sânge să ajungă la virușii din tractul respirator sau chiar să se știe că sunt acolo, pentru că există o anumită separare fizică”.

De asemenea, acest lucru explică de ce putem obține RSV și alte virusuri gripale încă o dată, spune Spann.

În ultimii ani s-au înregistrat progrese rapide în găsirea modalităților de stimulare a imunității împotriva virusurilor respiratorii.

Mai multe vaccinuri RSV sunt testate în studiile clinice, inclusiv unul realizat de compania germană Bavaria Nordic. Vaccinul său este conceput pentru a construi imunitate împotriva RSV, expunând corpul la cinci fragmente mici ale virusului.

Într-un studiu clinic care a implicat 420 de adulți în vârstă de peste 55 de ani, o singură injecție de vaccin la brațul superior a triplat nivelul anticorpilor anti-RSV din interiorul nasului și nu a provocat reacții adverse serioase.

Acest răspuns imun a durat șase luni, suficient pentru a acoperi un sezon rece de iarnă, și a fost restaurat la 12 luni.

„Rezultatele sunt promițătoare, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a vedea dacă răspunsul imun este suficient de puternic pentru a preveni infecțiile cu RSV”, spune Spann.

Bavaria Nordic planifică acum un studiu clinic mai mare al vaccinului său împotriva RSV, care este programat să înceapă în 2021 și va implica mai mult de 12.000 de adulți. Dacă rezultatele sunt pozitive, compania speră să pună la dispoziție vaccinul până în 2024. Firma intenționează să ofere vaccinul și copiilor, dar nu până la trecerea studiilor clinice care implică persoane în acest interval de vârstă.

Se dezvoltă și vaccinuri pentru alți viruși gripali. Compania americană Moderna, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de vaccinuri împotriva COVID-19, lucrează la un vaccin pentru protejarea copiilor împotriva metapneumovirusului uman și a virusurilor parainfluenza.

„Merită să vă vaccinați împotriva unui număr cât mai mare de virusuri gripale, deoarece infecțiile din viața timpurie pot crește riscul de a dezvolta astm”, spune Spann.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.