Acasă Cultură PRIMELE SĂGEȚI OTRĂVITOARE

PRIMELE SĂGEȚI OTRĂVITOARE

407
0
Un set de vânătoare folosit de oamenii din San despre care se crede că are 150 de ani Marlize Lombard

Vânătorii-culegători din Africa pare că ar fi folosit săgeți cu vârf otrăvitor, vechi de mai bine de 70.000 de ani, conform unei noi analize privind vârfurilor săgeților antice.

Aceasta ar fi cea mai veche perioadă cunoscută în care știm că s-au folosit săgeți otrăvitoare, spune Marlize Lombard din cadrul Universității din Johannesburg, Africa de Sud.

În sudul Africii, oamenii Kalahari San au folosit săgeți cu vârf otrăvitor pentru a vâna mii de ani. Adesea obțineau otrăvuri din intestinele larvelor gândacilor Diamphidia, dar nu este clar când a început această practică.

Lombard a declarat că: „Dovezile directe ale utilizării săgeților otrăvitoare în Lumea Veche sunt rare” . Ea spune că în China și Egipt, săgețile otrăvitoare au fost folosite acum 2.500 de ani, în timp ce în India practica datează de cel puțin 1000 de ani. De asemenea, sunt menționate în poezia epică a lui Homer, Odiseea, scrisă înainte de anul 700 î.Hr..

Majoritatea dovezilor arheologice acceptate provin din ultimii 8.000 de ani. Cu toate acestea, au existat idei cum popoarele din sudul Africii au inventat săgețile otrăvitoare cu mult timp înainte. În aprilie, echipa lui Lombard a publicat un studiu despre un vârf osos, vechi de 60.000 de ani. Ei au ajuns la concluzia că este un vârf de săgeată și că este acoperit cu un lichid lipicios. Este posibil să fi fost otrăvitor, dar nu au putut stabili exact acest lucru.

Pentru a identificarea vârfurile de săgeți otrăvitoare antice, Lombard a compilat date din 128 de exemple cunoscute, toate colectate din sudul Africii, din ultimii 150 de ani. Ea a măsurat aria secțiunii transversale a extremității fiecărui cap de săgeată, ceea ce oferă o indicație despre cât de ascuțită este. Ea a descoperit că vârfurile de săgeată cu vârf otrăvitor sunt distincte. Sunt suficient de ascuțite pentru a tăia, dar nu sunt suficient de ascuțite pentru a pătrunde adânc. Acestea trebuie doar să pătrundă suficient de departe pentru ca otrava să intre în fluxul sanguin.

Lombard a compilat apoi date din 306 vârfuri osoase similare, din săpături arheologice, datate în ultimii 40.000 de ani. Multe dintre ele aveau aceeași secțiunea transversală a vârfului, precum cele moderne ale săgeților otrăvitoare, ceea ce sugerează că au fost folosite la fel.

De asemenea, ea a examinat 11 vârfuri osoase vechi, cu vârste cuprinse între 50.000 și 80.000 de ani. Opt dintre acestea se potrivesc profilului săgeților otrăvitoare. Acest lucru sugerează că oamenii din sudul Africii foloseau săgeți otrăvitoare cu zeci de mii de ani în urmă, deși Lombard avertizează că dovezile din această perioadă sunt puține.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.