În prezent se estimează că există până la 800.000 de virusuri la animale care s-ar putea transmite și la om. Totuși, identificarea lor este o sarcină de proporții uriașe. Unul dintre principalele programe care încearcă să detecteze virusuri noi, PREDICT, condus de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, a petrecut 10 ani și peste 200 de milioane de dolari, căutând în 30 de țări și reușind să descopere doar 931 de virusuri noi la animale și oameni.
Unele dintre acestea sunt considerate amenințări potențiale pentru oameni, inclusiv tulpini noi de Ebola și mutații de SARS și MERS. Cu toate acestea, proiectul nu a detectat virusul SARS-COV-2, înainte ca acesta să infecteze oamenii. Finanțarea pentru PREDICT a fost extinsă până în septembrie 2020 pentru a sprijini răspunsul la focarul curent, dar misiunea sa principală s-a încheiat în martie 2020.
Cu toate acestea, există informații cu privire la tipurile de virusuri care trebuie avute în vedere. Într-un raport din 2018, publicat de Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății din Maryland, Amesh Adalja, au fost intervievați peste 120 de experți în boli infecțioase, la nivel mondial. Ei au fost de acord că o pandemie globală ar fi cauzată, cel mai probabil, de o nouă tulpină de virus care a trecut de la animale, ceea ce înseamnă că nu vom avea imunitate la aceasta. De asemenea, ei au crezut că se va răspândi între oameni prin tuse și strănut și că poate fi transmis de oameni asimptomatici, înainte de debutul simptomelor. Sună familiar?
Experții au concluzionat că virusurile mortale precum Ebola sunt puțin probabil să provoace o pandemie, deoarece tind să ucidă gazdele înainte de a putea infecta multe altele și sunt mai puțin susceptibile să fie răspândite de oameni asimptomatici, spune Adalja. De asemenea, ei au considerat că nu ar trebui să fim prea îngrijorați de ceva asemănător ciumei, care este cauzat de bacteriile Yersinia pestis, deoarece avem antibiotice cu spectru larg, care sunt, de obicei, eficiente împotriva noilor tulpini bacteriene (totuși, nu există încă antivirale cu spectru larg).
De asemenea, au ajuns la concluzia că virusurile ADN prezintă un risc mai mic decât virusurile ARN, care includ și noul coronavirus, deoarece acestea sunt, în general, mai stabile, deci mai puțin susceptibile de a se transforma în tulpini mortale. Cu toate acestea, virusul ADN care a provocat variola dovedește că există excepții de la această regulă.
Dintre cele 168 de familii de virusuri cunoscute, experții au redus câmpul până la cinci la care ar trebui să fim atenți. Pe lângă coronavirus, acestea includ:
Picornavirusul
Cele mai cunoscute dintre acestea sunt rinovirusurile, care cauzează, în general, răcelile și enterovirusurile, provocând o serie de afecțiuni, inclusiv răceli, poliomielită și boli la nivelul membrelor și a gurii.
De obicei, acestea dau doar simptome ușoare, această familie de virusuri fiind în mare parte neglijată, nefiind considerată o amenințare pandemică, spune Adalja. Dar este posibil ca aceștia să se poată trandsforma în forme mai periculoase. La urma urmei, majoritatea coronavirusurilor provoacă doar răceli, dar noile tulpini mortale, precum cele care provoacă SARS, MERS și COVID-19, au provenit de la animale.
În această etapă nu știm prea multe despre capacitatea picornavirusurilor de a proveni de la anumite specii, dar există unele dovezi cum că acestea ar putea fi contactate de oameni de la bovine și gorile.
Pneumovirusurile
Acestea includ metapneumovirusul uman, care cauzează de obicei răceli, dar poate duce la bronșită și pneumonie. Se crede că metapneumovirusul uman își are originea la păsări, iar oamenii de știință consideră că, în viitor, se pot răspândi tulpini mai periculoase.
Paramixovirusuri
Pojarul, oreionul și laringita sunt toate cauzate de paramyxovirusuri. Se consideră că tulpina care provoacă rujeola a trecut la oameni de la bovine, cu cel puțin 800 de ani în urmă. De asemenea, existăexemple de paramyxovirusuri care sunt contactate de oameni de la lilieci, cai și porci.
Ortomixovirusuri
Acestea sunt în „topul tuturor listelor pandemice”, deoarece includ virusul gripal, care a cauzat deja mai multe pandemii gripale, spune Eddie Holmes de la Universitatea din Sydney, din Australia. Virusul gripal este „practic tot ce nu doriți să fie un virus”, deoarece este infecțios înainte de apariția simptomelor, se poate transforma ușor și provine de la păsări, porci și oameni.