Acasă Gadget-uri UTILIZAREA TEHNOLOGIEI HAPTICE ÎN LIMBAJUL BRAILLE

UTILIZAREA TEHNOLOGIEI HAPTICE ÎN LIMBAJUL BRAILLE

261
0

Cercetătorii au conceput o nouă formă de tehnologie haptică, care oferă oamenilor nevăzători senzația de citire a limbajului Braille, fără a trebui să atingă o suprafață.

Dispozitivul, denumit HaptiRead, a fost dezvoltat de cercetătorii din cadrul Universității Bayreuth din Germania. Ei speră că HaptiRead să poată fi folosit de nevăzători, în public, de exemplu pentru citirea orelor de plecare din stație a autobuzelor sau pentru utilizarea unui bancomat.

Dispozitivele haptice funcționează prin simularea senzațiilor fizice. De exemplu, în timpul jocului Mario Kart, dacă jucătorul lovește un perete, controller-ul va vibra. Alte dispozitive, mai sofisticate, utilizează undele cu ultrasunete pentru a elibera jeturi de aer, care simulează suficient de bine senzația de atingere, ceea ce transformă invizibilul în ceva fizic.

HaptiRead folosește tehnică amintită mai sus. Dispozitivul a fost construit dintr-un hardware numit Stratos Explore, realizat de o companie, numită Magic Leap, care este specializată în tehnologia haptică și în controlul gesturilor.

Dispozitivul HaptiRead include 256 de traductoare ultrasonice (difuzoare mici, care emit unde de ultrasunete, în direcția mâinii utilizatorului).

O singură undă de ultrasunete nu poate fi simțită prin atingerea umană, astfel, pentru a crea senzația de presiune asupra pielii, sunt concentrate mai multe unde, într-un singur punct.

Folosind un soft de programare, cercetătorii au modelat punctele de presiune sub forma limbajului Braille.

Capacitatea de a crea senzația de interacțiune, fără atingere fizică, are utilizări care se extind dincolo de accesibilitate.

„Din cauza pandemiei actuale, cu toții am devenit mai conștienți de interacțiunea fizică cu diferite suprafețe, în special cele din spațiile publice, foarte frecventate”, a declarat Viktorija Paneva, unul dintre cercetătorii proiectului.

„Prin intermediul aerului, interfețele haptice, precum HaptiRead, ar putea într-adevăr să ofere o alternativă, mai igienică, pentru dispozitivele publice cu ecran tactil sau cu butoane. De exemplu, selectarea unui produs, fără contact fizic, de la un tonomat.”

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază necesitatea unei investigații suplimentare, înainte de a integra HaptiRead în spațiile publice. Dar, prin dezvoltare a proiectului, Paneva consideră că, în următorii ani, posibilitatea utilizării unui astfel de sistem este destul de realistă.

Top gadget-uri

1. Tactile Pro

Tactile Pro este prima tabletă creată pentru utilizatorii nevăzători. Poate transforma textul și imaginile în limbajul Braille și permite editarea documentelor, navigarea pe internet și diverse jocuri.

2. Kit de Jocuri Adaptabile Logitech G

Kit-ul de jocuri adaptabile Logitech deconstruiește controller-ul Xbox, pentru a crea un sistem care poate fi personalizat, în orice configurație care satisface nevoile jucătorului.

3. Bastonul SEED

Acest baston de mers, inteligent, utilizează senzori cu infraroșu, pentru a detecta obstacolele din apropiere, se conectează la un smartphone, iar prin GPS-ul încorporat, poate ghida utilizatorul oriunde dorește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.