Un sindrom inflamator sever poate fi asociat chiar cu o infecție provocată de coronavirus.
Deși cazurile severe ale noului tip de coronavirus rămân rare în rândul copiilor, acestea prezintă, în unele cazuri, complicații care le pot pune viața în pericol. De altfel, un sindrom inflamator emergent poate fi, de asemenea, în strânsă legătură cucoronavirusul.
În New York, există 93 de copii cu acest sindrom, numit sindrom inflamator pediatric, care pare să fie legat de faptul că aceștia au fost infectați cu COVID-19. Trei copii au murit, iar alte două cazuri de persoane decedatesunt încă în faza de investigare, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo, în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc în data de 10 mai.
De asemenea, medicii raportează copii cu acest sindrom, care apare între patru și până la șase săptămâni după infectare, în câteva alte state, precum și în unele țări europene. Printre simptomele bolii inflamatorii se numără febră ridicată persistentă, tensiunea arterială scăzută și dureri abdominale. Boala poate arata similar cu alte afecțiuni inflamatorii la copii, inclusiv sindroame de șoc toxic sau boala Kawasaki, care provoacă inflamații ale vaselor de sânge.
În general, însă, forme severe ale bolii au fost mai puțin frecventă la copii,în comparație cu adulții infectați cu COVID-19, susțin cercetătorii. Un studiu care a analizat 46 de unități de terapie intensivă pediatrică, din America de Nord, în perioada 14 martie – 3 aprilie, a descoperit doar 48 de cazuri de copii infectați cu noul tip de coronavirus, internați la terapie intensivă, în14 dintre spitale. În mare parte, vârstele copiilor variau între 4 și 16 ani, unii dezvoltând forme severe ale bolii.
În data de 11 mai, în cadrul jurnalului JAMA Pediatrics, cercetătorii au raportat faptul că 35 dintre copii au prezentat simptome respiratorii, iar 18 au avut nevoie de ventilație și monitorizare respiratorie; 16 se află în stare critică, dezvoltând insuficiență respiratorie, sindrom acut respirator, simptome inflamatorii severe, insuficiență a mai multor organe sau câteva dintre aceste complicații; 40dintre aceștia au avut afecțiuni medicale subiacente, precum cancerul sau obezitatea.
În data de 10 aprilie, doi dintre copii au murit, iar 15 au rămas spitalizați. Mortalitatea, mai mică de 5% la acest grup de copii, este mult mai mică,în comparație cu ceea ce au raportat alte studii ce vizau categoria adulților din unitatea de terapie intensivă, aceasta variind între 50 și 62%.
„Noul tip de coronavirus, care dezvoltă complicații severe la copii, rămâne însă foarte rar, comparativ cu cazurile adulților de până acum, produse în pandemie”, declarăcoautorul Jeffrey Burns, specialist în îngrijirea critică pediatrică, din cadrul Spitalului de Copii din Boston.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din America, cea mai mare rată de spitalizare pentru COVID-19 continuă să fie în cazul grupei persoanelor în vârstă. Începând cu data de 2 mai, rata pentru cei de 65 de ani sau peste această vârstă era de 162,2 la 100.000 de persoane, iar în cazul copiilor și a persoanelor între 50 și 64 de ani era de 79 la 100.000. Pe de altă parte, cei mai tineri, cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani, sunt spitalizați în proporție de 2,4 la 100.000, iar pentru copiii între 5 și 17 ani, este o proporție de doar 1 la 100.000.
Pe lângă faptul că în cazul copiilor par să fie mai puține cazuri severe de COVID-19 decât la adulții, aceștiaau și cele mai puține complicații ale bolii, în general. În vederea începerii unui studiu prin care se va determina dacă acest lucru se datorează faptului că acești copii sunt infectați mai rar decât adulții sau datorită faptului că, practic, copiii iau virusul, dar nu dezvoltă simptome, s-a început, deja, înregistrarea primilor pacienți.
Numit Epidemiologie umană și Răspuns la SARS-CoV-2sau pe scurt, HEROS, studiul va viza 6.000 de persoane, din 2.000 de familii americane,care vor fimonitorizate timp de șase luni. Familiilor li se vor colecta probe de sânge, precum și probe din nasul pacienților și le vor trimite la un laborator, împreună cu completarea unor chestionare despre simptome, practici de distanțare socială și posibile expuneri cu alte persoane bolnave. Scopul este de a înțelege gradul de infectare în rândul copiilor, dincolo de cei care au ajuns deja în atenția medicilor.