Acasă Cultură PTEROZAURII – SURSĂ DE INSPIRAȚIE PENTRU PROIECTAREA DRONELOR

PTEROZAURII – SURSĂ DE INSPIRAȚIE PENTRU PROIECTAREA DRONELOR

92
0
Pterozaur © Mark Witton

Oamenii de știință consideră că pterozaurii, care au trăit cu peste 200 de milioane de ani în urmă, sunt o bună sursă de inpirație pentru proiectarea unor drone mai eficiente.

Paleontologii care studiază fosilele celor mai mari animale care au zburat vreodată, susțin că acest animal preistoric ar putea fi soluția problemelor de zbor ale dronelor actuale, cum ar fi stabilitatea aeriană și capacitatea de auto-lansare.

„Există o mulțime de lucruri interesante în datele provenite de la fosile, care nu sunt explorate, deoarece, în general, inginerii nu se inspiră din paleontologie atunci când caută o modalitate de zbor. Dacă luăm în calcul doar animalele moderne, ne lipsesc într-adevăr multe informații ale morfologiei lor și ignorăm o mulțime de opțiuni care cred că ar putea fi utile”, a declarat doctor Liz Martin-Silverstone, specialistă în paleontologie la Universitatea din Bristol şi autoarea principală a analizei.

În timp ce inginerii s-au concentrat în primul rând pe fiziologia păsărilor și insectelor moderne atunci când au proiectat drone și avioane, Dr. Martin-Silverstone consideră că fosilele pterozaurilor, care oferă o perspectivă asupra anatomiei aripilor lor, ar putea oferi indicii pentru proiectarea mai eficientă a aeronavelor.

Majoritatea păsărilor moderne se lansează în aer printr-un salt sau printr-o săritură, metodă cunoscută sub numele de lansare balistică, însă speciile de păsări mai mari necesită un scurt timp de alergare pentru a câștiga suficient impuls pentru a se ridica în zbor.

Paleontologii susțin că pterozaurii ar fi putut să se lanseze dintr-o poziție staționară, deși aveau o greutate de aproape 300 de kilograme, fapt posibil datorită efortului combinat al membranei aripilor și al musculaturii robuste din aripile lor.

Specialiștii susțin că structura unică a aripilor pterozaurilor le-a permis să genereze „un salt puternic din coate și încheieturi, oferindu-le suficientă înălțime pentru a zbura”.

„În prezent, o dronă necesită o suprafață plană pentru lansare și este destul de limitat modul în care se ridică în aer. Fiziologia unică de lansare a pterozaurilor ar putea ajuta la rezolvarea unora dintre aceste probleme”, a spus Dr. Martin-Silverstone.

Cercetătorii susțin că pterozaurii pot oferi informații care ar putea preveni instabilitatea în aer a dronelor.

Dr. Martin-Silverstone a adăugat: „Până acum ne-am străduit să proiectăm lucruri precum costume de zbor care pot rezista presiunilor din timpul zborului. Dacă putem înțelege tehnicile de zbor ale pterosaurilor, de exemplu, înțelegând modul în care era structurată membrana aripii, atunci putem folosi această informație pentru a răspunde întrebărilor ingineriei moderne”, a adăugat Dr. Martin-Silverstone.

Dinozaurul Yi qi

În afară de pterozauri, au existat și alte animale preistorice zburătoare cu o structură unică a aripilor, cum ar fi Microraptor, care aveau aripi cu pene atât pe membrele superioare, cât și pe cele inferioare.

De asemenea, dinozaurul Yi qi, recent descoperit, avea aripi asemănătoare celei de liliac, care conțineau o combinație de pene și membrane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.