Acasă Cultură CUM AU MIGRAT MAIMUȚELE?

CUM AU MIGRAT MAIMUȚELE?

158
0

În urmă cu peste 30 de milioane de ani, două specii de maimuțe antice au migrat din Africa în America de Sud. Dar încă nu suntem siguri care dintre specii a ajuns prima.

Maimuțele care provin din Africa sunt cunoscute ca fiind primul grup care a ajuns în America de Sud, migrând în urmă cu 40 de milioane de ani, când distanța parcursă era cuprinsă între 1.500 și 2.000 de km, aproximativ un sfert din distanța de acum.

Însă, descoperirea recentă a unor fosile, inclusiv cea a dinților fosilizați dintr-o a doua specie de maimuțe africane, spune o poveste cu totul diferită.

Erik Seiffert de la Universitatea din California de Sud și colegii săi au analizat dinții fosilizați, care, inițial, au fost descoperiți la Santa Rosa, în Peru. ,,Această descoperire a fost incredibil de fascinantă, am fost foarte încântat”, a declarat Seiffert.

El și colegii săi au analizat patru dinți fosilizați și au descoperit că forma acestora nu se potrivește cu cea a grupului de maimuțe antice din America de Sud, descoperit anterior. Specia de maimuțe poartă numele de Platirinieni. În schimb, dinții semănau mai mult cu cei ai unui grup de maimuțe africane dispărut, numit Parapithecidae.

„Dinții mamiferelor au o formă extrem de diversă și, prin urmare, pentru noi paleontologii, aceștia se aseamănă cu niște amprente, care ne permit, uneori, să identificăm speciile de animale, doar prin studierea unui singur dinte sau chiar a unei părți dintr-un dinte”, a declarat Seiffert.

„Dacă aparțin acestui grup de maimuțe, va fi pentru prima data, când fosile parapithecidae au fost descoperite în America de Sud”, menționează Seiffert. Acesta fiind de părere că strămoșii grupului de platirinieni nu sunt singurii care au parcurs acest drum.

Se crede că ambele specii de maimuțe au traversat oceanul pe o plută mare, plină de vegetație plutitoare. Datarea prin intermediul fosilelor, indică faptul că, a doua specie de maimuțe a trecut Oceanul Atlantic în urmă cu 32 sau chiar 35 de milioane de ani. Acest interval de timp a coincis cu o scădere majoră a nivelului mării, care ar fi putut ajuta animalele să migreze, scurtându-le acestora călătoria.

Echipa a estimat că, cele două specii de maimuțe au conviețuit, una alături de cealaltă, timp de 11,5 milioane de ani. Însă, nu este clar care grup a ajuns acolo primul. Cea mai veche fosilă platiriniană are aproximativ 34 milioane de ani, fiind mai tânără decât se considera până acum, dar și mai aproape de vârsta fosilelor recent descoperite, menționează Seiffert.

„Nu există niciun motiv să credem că grupul platirinieni a ajuns mai devreme decât grupul parapithecidae”, a relatat Seiffert. „De fapt, cele două specii ar fi putut ajunge acolo în același timp.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.