Acasă Planeta Pământ CE PLANTĂ RARĂ A FOST SALVATĂ DE FOCURILE AUSTRALIENE?

CE PLANTĂ RARĂ A FOST SALVATĂ DE FOCURILE AUSTRALIENE?

249
0

Specia Trifoi Glicină a fost restaurată în Australia de Sud. În timpul recentelor incendii izbucnite în Australia, în Cudlee Creek, un oraș mic din apropiere de Adelaide, Australia de Sud, au ars peste 25.000 de hectare de teren și au fost distruse numeroase case și vehicule.

Una dintre victimele acestui incendiu, care a trecut totuși neobservată, a fost trifoiul glicină (Glicină latrobana), o plantă rară din familia de mazăre, care este originară în sudul Australiei și care a fost declarată a fi o specie pe cale de dispariție, chiar înainte de izbucnirea incendiilor. În ciuda faptului că o mare cantitatea de plante medicinale au dispărut în urma dezastrului de la Cudlee Creek și din alte părți ale regiunii, un efort internațional a luat deja amploare pentru restaurarea acestei specii, subliniind importanța rețelei mondiale a băncii de semințe.

În urmă cu doisprezece ani, aproximativ 1.200 de semințe de glicină au fost trimise în Marea Britanie pentru a fi uscate și răcite la -20°C , urmând a fi depozitate în cadrul Băncii de Semințe Millenium din Grădina Botanică Regală, din West Sussex. Ulterior, 250 dintre acestea au fost retrase și trimise la Centrul de Conservare a Semințelor din Australia de Sud, pentru a ajuta la restaurarea habitatului pierdut.

Elinor Breman, de la Kew Gardens, susține că „Acest lucru demonstrează, cu adevărat, funcționalitatea băncilor de semințe. Aceștia au pus la dispoziție și o poliță de asigurare. Unii oameni consideră că acestea sunt niște locuri statice, astfel încât atunci când o specie este pe cale de dispariție, se pot pune la dispoziție semințe pentru restaurare”.

Trifoiul glicină se găsește în rigole întunecate, acoperite de terenuri împădurite, alcătuite din copaci-gumă (Eucalyptus viminalis), reprezentând tipuri de arbori de eucalipt, preferați de urșii koala. O mare parte din acest habitat s-a pierdut deja, deoarece vegetația a fost curățată pentru utilizarea terenului în agricultură.

Breman spune că, deși planta nu are o valoare esențială sau medicinală, este frumoasă și ar trebui restaurată, deoarece este deja pe cale de dispariție și este regăsită pe o suprafață destul de restrânsă. Acest lucru face ca specia să se confrunte cu un risc mai mare de a se pierde în incidente, precum incendiile de vegetație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.