Acasă Sănătate APA DE GURĂ CU CLORHEXIDINĂ

APA DE GURĂ CU CLORHEXIDINĂ

345
0
  • Cercetătorii care au studiat efectele clorhexidinei, din apa de gură, au descoperit că aceasta reduce diversitatea bacteriilor orale.
  • Utilizarea apei de gură, pe o perioadă mai lungă de șapte zile, crește aciditatea cavității bucale, fapt ce ar cauza deteriorarea dinților.
  • Mulți medici stomatologi utilizează, în prezent, clorhexidina pentru clătirea prealabilă, înainte de procedurile dentare.

Potrivit unui studiu, utilizarea apei de gură, folosită în mod obișnuit, conduce la o aciditate semnificativă a salivei și la creșterea riscului de deteriorare a dinților.

Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth au examinat efectul apei de gură cu clorhexidină asupra microbiomului oral.

Ei au descoperit că apa de gură crește semnificativ abundența bacteriilor lactice care scad pH-ul salivei.

Lucrarea, publicată în Scientific Reports, a presupus un număr de participanți cărora li s-au administrat o apă de gură placebo, pentru a fi utilizată timp de șapte zile.

Cercetătorii au efectuat o analiză a cantității și diversității bacteriilor din gură, a microbiomul oral, măsurând și nivelul pH-ului.

Participanții au folosit apoi o apă de gură cu clorhexidină timp de șapte zile. Au fost luate aceleași măsurători.

Dr. Zoe Brookes, de la Facultatea de Stomatologie a Universității din Playmouth, a declarat:

„În calitate de medici stomatologi, avem nevoie de mai multe informații despre modul în care apa de gură modifică echilibrul bacteriilor orale, astfel încât să le putem recomanda pacienților produsul corect. Din cauza răspândirii rapide a COVID-19, mulți dentiști folosesc acum clorhexidina, pentru o clătire prealabilă, înainte de procedurile stomatologice. Avem nevoie urgentă de mai multe informații despre modul în care funcționează virusurile.”

Bacterii pe limbă
© Getty Images

Studiul a dezvăluit că folosirea apei de gură cu clorhexidină, în cele șapte zile, a condus la un număr mai mare de specii bacteriene, din familiile Firmicutes și Proteobacteria, dar la o scădere a Bacteroidetes, TM7 și Fusobacteria.

Această modificare a fost asociată cu o creștere a acidității salivei și cu capacitatea de neutralizare.

În general, clorhexidina a redus diversitatea microbiană din cavitatea bucală. Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă reducerea diversității bacteriilor crește riscul apariției unei boli orale.

Unul dintre rolurile principale ale salivei este menținerea unui pH neutru în cavitatea bucală, deoarece nivelurile de aciditate variază în funcție de mâncarea și băuturile consumate.

Dacă pH-ul salivei este prea scăzut, pot apărea leziuni ale dinților, mucoasei și gingiei.

Dr. Raul Bescos, de la Facultatea de Sănătate a Universității din Plymouth, a declarat: „Există o lipsă acută de informații în acest sens, privind utilizarea acestor produse. Apa de gură cu clorhexidină este utilizată pe scară largă, dar cercetările s-au limitat la efectul său asupra unui număr mic de bacterii, care sunt asociate cu anumite boli orale.”

„Credem că acesta este primul studiu care a analizat impactul utilizării apei de gură, timp de șapte zile, asupra întregului microbiom oral, pe subiecți umani”, a adăugat Dr. Raul Bescos.

Studiul a confirmat rezultatele cercetărilor anterioare, indicând faptul că clorhexidina perturbă capacitatea bacteriilor orale, de a transforma nitratul în nitrit.

După utilizarea apei de gură cu clorhexidină, s-a constatat o concentrație mai mică a nitriților din plasma sângelui.

Dr. Louise Belfield, de la Școala Dentară a Universității din Playmouth, a declarat: „În trecut, am subestimat semnificativ complexitatea microbiomului oral și importanța bacteriilor orale. În mod tradițional, părerea generală despre bacterii era faptul că sunt rele și cauzează boli. Dar acum știm că majoritatea bacteriilor, fie din gură, fie din intestine, sunt esențiale pentru susținerea sănătății umane.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.