Vor apărea sute de mii de infectări cu noul COVID-19, acestea însă nu vor avea loc simultan.
Eforturile de a împiedica răspândirea noului COVID-19, pandemia responsabilă pentru infectarea a sute de mii de persoane în 130 de țări, nu au avut succes.
În data de 20 februarie 2020, numărul global de cazuri confirmate de COVID-19 s-a dublat de la aproximativ 75.000 de cazuri, la mai mult de 153.000 de cazuri, față de cazurile confirmate în data de 15 martie 2020. Această rată de infectare, arată cât de mult a scăpat de sub control răspândirea virusului. În Italia, de exemplu, cea mai afectată țară după China în urma infectărilor cu COVID-19, în perioada 11 martie – 15 martie 2020, cazurile confirmate s-au dublat de la 10.000 la 20.000 de infectări, în doar patru zile.
Cazurile confirmate de coronavirus în Italia au dus la ocuparea la capacitate maximă a spitalelor, forțând camerele de urgență să își închidă ușile către noi pacienți, să angajeze sute de medici noi și să solicite livrări de urgență din alte țări, pentru echipamentele medicale de bază, precum măștile respiratorii. ,,Această lipsă de resurse contribuie, în mare parte, la creșterea ratei de deces, cauzată de infectarea cu COVID-19 în Italia, care este de aproximativ 7%, reprezentând dublul mediei globale”, a informat programul de televiziune PBS.
Oficialii din domeniul sănătății preconizează că virusul va continua să infecteze milioane de oameni din întreaga lume, în următoarele săptămâni și luni din anul 2020. Cu toate acestea, focarul din Italia să crească în mod alarmant, ceea ce face ca autoritățile să se întrebe dacă există sau nu suficiente paturi, medici și resurse, pentru a trata bolnavii.
„Aplatizarea curbei” este cunoscută în știința epidemiologiei drept o măsură adoptată pentru încetinirea răspândirii unui virus, astfel încât să reducă posibilitatea apariției de cazuri noi. Acesta explică de ce atât de multe țări impun „distanțarea socială”, inclusiv ordinul de „izolare la domiciliu”, care afectează 6,7 milioane de persoane numai din nordul Californiei, chiar dacă focarele COVID-19 nu par, încă, grave în acea zonă.
Iată de ce este importantă aplatizarea curbei.
Ce este curba?
„Curba” se referă la numărul de persoane care vor fi infectate cu COVID-19, pe parcursul unei perioade de timp. Aceasta nu este o predicție a numărului de persoane care vor fi infectate, ci a numărului teoretic folosit pentru modelarea răspândirii virusului. Iată cum arată:
Curba are diferite forme, în funcție de rata de infectare a virusului. Ar putea fi o curbă abruptă, în care virusul se răspândește exponențial, adică numărul de cazuri continuă să se dubleze într-un ritm consecvent, numărul total de cazuri ridicându-se la apogeul său, în doar câteva săptămâni. Curbele de infectare ce au o creștere accentuată au, de asemenea, o cădere abruptă, însă după perioada în care virusul se răspândește masiv, numărul cazurilor începe să scadă exponențial.
Cu cât crește curba de infectare, cu atât sistemul local de asistență medicală este supraîncărcat, dincolo de capacitatea sa de a trata pacienții. În Italia, din ce în ce mai mulți pacienți noi infectați nu sunt tratați corespunzător, în cadrul Secției de Terapie Intensivă (ICU), din cauza lipsei echipamentelor de bază și proviziilor necesare pentru a combate focarul de infecție.
Pe de altă parte, o curbă plată presupune același număr de persoane infectate, pe parcursul unei perioade mai lungi de timp. O rată mai lentă a infectării înseamnă un sistem de asistență medicală mai puțin stresat, mai puține vizite zilnice la spital, precum și mai puține persoane bolnave refuzate de cadrele medicale.
Cum are loc aplatizarea curbei?
Având în vedere că în prezent nu există vaccin sau medicamente specifice pentru tratarea COVID-19, iar testarea este limitată în SUA, singura modalitate de aplatizare a curbei este prin acțiunea colectivă. Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat spălarea pe mâini în mod frecvent, auto-izolarea în cazul în care există semne de îmbolnăvire, precum și „distanțarea socială”, care se referă la evitarea contactului direct cu alte persoane, ori de câte ori este posibil.
Multe state au închis temporar școlile publice, iar multe întreprinderi au sfătuit angajații să lucreze de acasă, dacă este posibil. În data de 15 martie 2020, centrul CDC a recomandat ca toate evenimentele care implică participarea unui număr mai mare de 50 de persoane să fie anulate sau amânate, pentru următoarele opt săptămâni. Luni, 16 martie 2020, în șase zone din împrejurimile Bay Area, care cuprinde aproximativ 6,7 milioane de oameni, s-au dat directive privind „izolarea la domiciliu”, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să iasă din casă, cu excepția cazurilor în care au nevoie de mâncare sau medicamente.
Cât de eficientă este aplatizarea curbei?
Aplatizarea curbei a funcționat în 1918, când o tulpină de gripă cunoscută sub numele de ,,gripa spaniolă” a provocat o pandemie globală. Pentru a observa evoluția acesteia, avem drept exemplu cele două orașe din SUA, Philadelphia și St. Louis. Drew Harris, unde, un cercetător din domeniul sănătății din cadrul Universității Thomas Jefferson din Philadelphia, a declarat pentru Radio Național Public (NPR) următoarele:
În Philadelphia, oficialii orașului au ignorat avertismentele experților de boli infecțioase, în timp ce gripa se răspândea în comunitate.
„Într-un decurs de 48 – 72 de ore, mii de oameni din jurul regiunii Philadelphia au început să moară”, a spus Harris. În cele din urmă, aproximativ 16.000 de oameni din oraș au murit într-o perioadă de șase luni.
Între timp, oficialii orașului St. Louis au implementat rapid strategii de izolare socială. Guvernul a închis școlile, a limitat călătoriile și a încurajat igiena personală și distanțarea socială. Drept urmare, orașul a înregistrat doar 2.000 de morți, o optime din victimele înregistrate în Philadelphia.
Orașul, cunoscut acum pentru falnicul său Gateway Arch, realizase cu succes aplatizarea curbei.