Există multe teste de anticorpi, care pot dezvălui dacă o persoană a fost infectată cu coronavirus. Merită prețul unui astfel de test?
Ce poate dezvălui un test de coronavirus?
Există două tipuri de teste principale pentru coronavirus. Acestea pot depinde de ceea ce se dorește a se afla: dacă o persoană este infectată, în prezent, sau a fost infectată în trecut?
Un tip de test identifică virusul, secrețiile fiind preluate din nas sau gât, ceea ce poate dezvălui dacă un individ este infectat. În multe țări, testele pentru infecții active sunt gratuite, deci nu este necesar să fie plătite.
Celălalt tip de test, identifică în sânge anticorpii pe care sistemul imunitar îi produce pentru a ataca coronavirusul. Acest lucru poate dezvălui daca o persoană a fost infectată, dar s-a vindecat. Poate dura câteva săptămâni până când se produc anticorpii, astfel, testele nu sunt necesare în timpul sau imediat după ce o persoană a fost suspectă de COVID-19.
Poate un test de anticorpi să constate daca ești imun la coronavirus?
Nu, nu se poate. „Un rezultat pozitiv nu semnifică faptul că o persoană este imună”, au declarat oficialii Agenției de Reglementare a Medicamentelor și a Serviciilor de Sănătate, din Marea Britanie (MHRA). Persoanele care s-au recuperat ar trebui să fie imune cel puțin o perioadă mică de timp, deoarece sistemele lor imunitare au eliminat cu succes virusul.
Dar nu se știe exact cât durează imunitatea organismului împotriva coronavirusului COVID-19. Studiile asupra altor coronavirusuri, care deja sunt transmisibile la om, arată că, după șase luni de la infecția inițială, oamenii pot fi reinfectați imediat.
CARE ESTE UTILITATEA TESTELOR DE ANTICORPI?
Pentru factorii de decizie este util să se afle ce procent dintr-o populație a fost infectată. Până când se vor afla mai multe detalii despre imunitatea la coronavirus, testele individuale de anticorpi sunt mai puțin utile.
Oamenii ar trebui să rămână precauți față de coronavirus, chiar și pe baza unui test de anticorpi pozitiv, deoarece acest lucru va crește riscul de infectare. În plus, rezultatele testului ar putea să nu fie corecte.
De unde cumperi un test de anticorpi?
Cea mai populară alegere este contactarea unei clinici private. De exemplu, în Marea Britanie, singura opțiune este prelevarea unei probe de sânge de către un asistent medical calificat, urmând a fi trimisă laboratorului de testare. Unii medici și unele clinici private vor trimite un asistent medical la domiciliu, pentru a preleva proba de sânge.
Există truse de testare pentru coronavirus la domiciliu?
Până acum, testele de anticorpi concepute pentru a fi realizate, în întregime, la domiciliu nu s-au dovedit a fi de încredere. În Marea Britanie este ilegală vânzarea testelor de coronavirus la domiciliu, dar există rapoarte asupra unor companii care încalcă această lege.
„Descurajăm puternic organizațiile și indivizii să cumpere teste de anticorpi, nevalidate”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială, din Marea Britanie.
Poți să îți prelevezi singur o probă de sânge?
Unele companii au distribuit truse de auto-testare, care implică înțeparea unui deget și plasarea unei picături de sânge într-un tub de sticlă, îngust. Cu toate acestea, pe data de 29 mai, MHRA a ordonat companiilor să oprească distribuirea truselor de testare, până când se va demonstra că testele de anticorpi vor funcționa în cazul probelor de sânge, prelevate în acest fel.
Care test de anticorpi este cel mai bun?
Până în prezent, 219 teste de anticorpi au obținut certificarea CE, ceea ce înseamnă că pot fi furnizate legal, în Marea Britanie și Europa. Dar a avea o certificare CE nu înseamnă că a existat o validare independentă a acestor teste. „Nu există niciun control”, a spus Jon Deeks, din cadrul Universității din Birmingham, Marea Britanie.
Deeks susține faptul că, multe dintre clinicile care oferă testarea anticorpilor, nu dezvăluie ce test specific folosesc. Multe țări, inclusiv SUA și Australia, au reglementări mai stricte.
Cât de precise sunt testele?
Serviciul de Sănătate Publică din Anglia a evaluat, independent, cinci teste, dezvoltate de companiile Roche, Abbott, Euroimmun, DiaSorin și Ortho Clinical. După aproximativ 14 zile de infecție, aceste teste au o sensibilitate de aproximativ 70% sau mai mare, ceea ce înseamnă că 30% sau mai puține rezultate, sunt fals negative și identificate greșit ca neavând virusul.
De asemenea, aceste teste au o specificitate de aproximativ 98% sau mai mare, ceea ce înseamnă că mai puțin de 2% dintre rezultate sunt fals pozitive și identificate greșit ca având coronavirus.
„Valoarea predictivă a testelor contează mai mult decât sensibilitatea sau specificitatea. Valoarea predictivă depinde de probabilitatea individului de a fi infectat”, a declarat Babak Javid, din cadrul Universității Tsinghua din Beijing.