Acasă COVID-19 CORONAVIRUSUL REPREZINTĂ O AMENINȚARE GRAVĂ PENTRU COMUNITĂȚILE INDIGENE DIN AMAZON

CORONAVIRUSUL REPREZINTĂ O AMENINȚARE GRAVĂ PENTRU COMUNITĂȚILE INDIGENE DIN AMAZON

63
0
În martie 2020, oamenii Nukak, din Columbia, s-au întors în Amazon, pentru a se distanța de focarul de coronavirus Scott Dalton / Bloomberg prin Getty

Membrii comunităților indigene din Pădurile Amazoniene au fost infectați cu COVID-19, amplificând îngrijorarea de devastare a grupurile acestora, din America de Sud, inclusiv triburile izolate de restul lumii. Există temerea ca întregi comunități să fi ucise, dacă contractează virusul.

Pe data de 6 iunie 2020, autoritatea locală de sănătate publică din Sepahua, un oraș situat pe malul râului din Amazonia Peruviană, a raportat primul caz confirmat de coronavirus. Opt zile mai târziu, numărul de cazuri a crescut la 27. Sepahua servește ca o poartă de acces, pentru cinci parcuri naționale, unele dintre ele fiind create pentru a proteja dreptul grupurilor indigene, de a rămâne izolate de lumea exterioară.

„Ne așteptăm ca peste tot în Amazon să apară cazuri noi de coronavirus”, a declarat Daniel Aristizábal, conducătorul Programului pentru Popoare Izolate, din cadrul Echipei de Conservare a Amazonului, din Surinam.

Din Brazilia până în Columbia, timp de zeci de ani, multe grupuri indigene și-au distanțat comunitățile de restul lumii, pentru a-și păstra modul de viață. Pe măsură ce coronavirusul s-a răspândit, unii oameni, care nu mai trăiau în pădurile tropicale din regiune, au căutat refugiu.

În martie, tribul semi-nomad Nukak, din Columbia, strămutat forțat, între anii 1980 – 1990, s-a întors în Amazon, pentru a se distanța de contagiune. Alte grupuri indigene au blocat drumurile și au consolidat perimetre de securitate, interzicând vizitele oamenilor din lumea exterioară.

„Unele comunități indigene s-ar putea confrunta cu un risc mai mare de deces, în comparație cu populația generală. În prezent, majoritatea grupurilor indigene sunt formate din populații mici, ceea ce implică o variabilitate genetică scăzută. Aceasta reduce șansele unor indivizi rezistenți la boală, în mod natural. Este posibil ca un grup să fie rezistent, în mod natural, dar nu este foarte probabil”, a declarat Clayton Coelho, din cadrul Universității Federale din São Paulo, Brazilia.

Comunitățile izolate pot fi deosebit de vulnerabile, deoarece oamenii, de-a lungul generațiilor, nu au mai fost expuși la alte coronavirusuri. Cu toate acestea, nu este clar dacă situația de față ar contribui la îmbunătățirea imunității împotriva coronavirusului actual”, a declarat Nina Moeller, din cadrul Universității Coventry din Marea Britanie.

Potrivit Organizației Naționale Indigene, în Columbia, până la data de 11 iunie, virusul a infectat 33 de grupuri indigene, care a condus la 834 de cazuri confirmate și 28 de decese. Conform Articolului Populațiilor Indigene, în Brazilia, țara care are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din America de Sud, 98 de grupuri indigene au fost infectate cu noul virus, rezultând 5.361 de cazuri confirmate și 281 de decese.

În Peru, ONG-urile susțin că numărul cazurilor de coronavirus, din grupurile indigene, sunt atât de mari și răspândirea este atât de difuză încât nu sunt în măsură să le urmărească pe toate. Începând cu data de 15 martie, guvernul din Peru a impus o izolare socială strictă. Guvernul livrează colete alimentare comunităților indigene, dar unele persoane au deja o sănătate precară din cauza malnutriției, poluării și asistenței medicale inadecvate.

Și unele obiceiuri sociale, cum ar fi schimbul de alimente și ustensile sau adunările în jurul bolnavilor, pentru a psalmodia recuperarea lor, ar putea conduce la focare mortale.

Dependența din ce în ce mai mare, pentru unii indigeni, de a vinde articole, produse manual sau cumpărarea de produse, în orașele din apropiere, înseamnă că tinerii călătoresc în centrele regionale, o dată pe săptămână, crescând riscul de a transporta infecții în comunitatea lor.

„Primii oameni care mor sunt bătrânii. Este deosebit de tragic pentru aceste comunități, deoarece bătrânii sunt coordonatorii societății și deținătorii secretelor. Spre deosebire de știința occidentală, dacă un bătrân moare, capacitatea lor de a face un anumit medicament, moare odată cu ei”, a declarat Aristizábal.

Din cauza măsurilor de prevenție, a infecției cu coronavirus, lipsa gărzilor în parcul național poate permite, de asemenea, traficanților de droguri și exploatatorilor de droguri să intre pe teritoriile acestor triburi, pentru a desfășura activități ilegale.

Aristizábal susține că, din punct de vedere istoric, această activitate a introdus în comunitățile indigene, malaria și infecțiile cu transmitere sexuală. Imaginile din satelit confirmă faptul că minerii se află la o distanță de aproape 5 km de teritoriile triburilor izolate.

„Riscul de infecție nu a fost niciodată mai mare. Cele 185 de triburi necontactate din Amazon sunt într-un pericol major”, a declarat Antenor Vaz, fostul șef al agenției de afaceri autohtone din Brazilia.

Deși asistența medicală ar putea salva triburile izolate, procesul de intervenție ar reprezenta o sarcină complexă și delicată. De exemplu, în Peru, legile interzic statului și ONG-urilor să interacționeze, în mod direct, cu triburile izolate. În ceea ce privește asistența medicală, protocoalele necesită ca serviciile să fie instalate în zonele înconjurătoare și nu pot fi furnizate triburilor, în mod direct. Încălcarea acestui lucru ar reprezenta un contact forțat cu triburile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.