Abordarea optimă în luarea unei decizii este să vă asigurați că sunteți bine informat și să folosiți diverse tehnici pentru a depăși părtinirile gândirii și emoțiilor, despre care se știe că deformează raționalitatea umană. Așadar, începeți prin a colecta informații generale despre decizie, asigurându-vă că vă bazați pe diverse surse de încredere.
O prejudecată care vă poate conduce într-un impas este „eroarea de prognoză afectivă”. În esență, suntem slabi în a anticipa cum ne vom simți în situațiile viitoare. Pentru a ocoli acest lucru, află cum s-au simțit alte persoane asemănătoare cu tine după ce ai făcut o anumită alegere.
O altă părtinire relevantă se referă la „scontarea temporară” – avem tendința de a acorda prioritate câștigurilor pe termen scurt față de consecințele pe termen lung. De exemplu, s-ar putea să fii de acord, în grabă, cu un angajament viitor (cum ar fi asumarea unui nou proiect la serviciu sau plecarea în vacanță cu un prieten), deoarece beneficiile imediate sunt proeminente, în termeni de felicitări sau popularitate, dar subestimezi investiția de timp. și efortul necesar în viitor.
Când te confrunți cu astfel de scenarii, încearcă să-ți imaginezi cum te-ai simți dacă angajamentul ar fi iminent – dacă ar trebui să lucrezi la proiect săptămâna aceasta sau să te pregătești de vacanță weekendul următor.
Odată ce ați finalizat pașii de mai sus, este o idee bună să realizați o listă de avantaje și dezavantaje ale opțiunilor dvs. și să utilizați un sistem de notare pentru a vă fundamenta decizia. Acestea fiind spuse, nu trebuie să vă neglijați complet instinctele sau cunoștințele tacite. Așadar, puneți în balanță avantajele și dezavantajele și gândiți-vă la decizie în timp ce dormiți. În acest fel, veți lua o decizie echilibrată.