Acasă Spațiu și Astronomie PLOILE DE ASTEROIZI OBSERVABILE DIN EMISFERA SUDICĂ

PLOILE DE ASTEROIZI OBSERVABILE DIN EMISFERA SUDICĂ

87
0
(c) Lubo Ivanko/Alamy

Astronomii au observat o nouă ploaie de meteoriți pe cerul de noapte din emisfera sudică. Stelele căzătoare au apărut pe măsură ce Pământul a trecut printr-o serie de fluxuri de material împrăștiat prin spațiu de către cometa 15P/Finlay. Studiile asupra spectacolului ceresc, pe care astronomii l-au numit ploaia de meteori arizi, deoarece acesta părea să provină din constelația Ara, ar putea oferi cercetătorilor informații cu privire la compoziția chimică a cometei.

Încă la descoperirea acesteia, care a avut loc în anul 1886, oamenii de știință au observat cometa 15P/Finlay în mod constant. În ultimii ani, în urma unor analize independente s-a indicat faptul că, în anul 2021, Pământul va traversa printr-o serie de nori denși de praf, lăsați în urmă de cometă, pe măsură ce aceasta s-a deplasat prin interiorul sistemului solar în anii 1995, 2008 și 2014. Totuși, nimeni nu știa cu siguranță, dacă predicțiile vor fi adevărate.

Pentru a afla acest lucru, observatorii din America de Sud au fost anunțați să se pregătească în prealabil pentru evenimentele care au avut loc la sfârșitul lunii septembrie și începutul lunii octombrie. Unii cercetători au trimis chiar și echipe echipate cu o serie de camere specializate în locații îndepărtate din Chile.

Faptul că mai multe grupuri au reușit să observe cu succes meteoriții i-a încântat pe oamenii de știință. „Lucrez în acest domeniu de 20 de ani. Aceasta este pentru prima dată când am observat formarea unei ploi de meteoriți”, a declarat Jérémie Vaubaillon din cadrul L’Observatoire de Paris, unul dintre cercetătorii care a făcut predicții cu privire la activitatea meteoriților.

Pentru moment, cercetătorii nu au estimat dacă ploaia de meteoriți va apărea din nou în viitor, dar evenimentul din 2021 le-a oferit astronomilor date valoroase.

Ye Quanzhi din cadrul Universității din Maryland, care a modelat și fluxurile de praf ale cometei 15P/Finlay, a comparat meteoriții cu misiunile de returnare a eșantioanelor, unde, în loc să trimită o navă spațială pentru a colecta probe, acestea ajung pe Pământ singure. „Cometele sunt o colecție de praf și gheață, așa că, prin studierea meteoriților, în timp ce aceștia pătrund în atmosfera Pământului, putem afla informații cu privire la compoziția chimică a cometelor”, a declarat acesta.

Ye dorește să investigheze distribuția mărimii petelor de praf lăsate de cometă. În esență, aceasta este o măsură a numărului de particule mari care sunt comparate cu cele mai mici și poate fi calculată examinând numărul de meteoriți detectați în timpul ploii.

„Această distribuție este un element observabil și relativ ușor de măsurat. Aceasta oferă indicii cu privire la modul în care sunt legate particulele din cadrul cometei”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.