Acasă Inginerie medicală TEHNOLOGIA ARN MESAGER AR PUTEA TRANSFORMA MEDICINA

TEHNOLOGIA ARN MESAGER AR PUTEA TRANSFORMA MEDICINA

265
0
(c) Science Photo Library/Alamy

În urma pandemiei de Covid-19 a existat totuși o veste bună: succesul vaccinurilor ARNm.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna au fost dezvoltate într-un timp record și s-au dovedit a fi extrem de eficiente. În plus, față de faptul că acestea au salvat multe vieți, tehnologia care stă la baza vaccinurilor ar putea fi începutul unor noi oportunități uriașe.

Utilizarea aceleiași abordări ar putea ajuta la dezvoltarea unor vaccinuri mai bune pentru multe alte boli, inclusiv afecțiuni pentru care nu există tratament încă.

Un alt aspect interesant este potențialul medicamentelor ARNm. Tehnologia ARNm este o modalitate de a face corpul să producă orice proteină dorită (moleculele mari și complexe care îndeplinesc cele mai multe sarcini cheie în corpul uman). În cadrul vaccinurilor de acest tip, ARN-ul mesager oferă instrucțiuni pentru fabricarea proteinelor virale cu scopul de a provoca un răspuns imun.

Totuși, ARN-ul mesager poate fi codificat în așa fel încât acesta să declanșeze producerea de proteine umane pentru tratarea tuturor tipurilor de tulburări. Așadar, în locul injectării unor anticorpi pentru tratarea infecțiilor, ar trebui să fie posibilă injectarea de rețete de ARNm pentru acești anticorpi. În cazul în care există oameni care au moștenit boli cauzate de proteine defecte, tehnologia ARNm poate induce producerea proteinelor adecvate. Astfel, posibilitățile sunt nelimitate.

„Tehnologia ARNm este o modalitate de a face corpul nostru să producă orice proteină dorită”.

Un număr tot mai mare de medicamente sunt pe bază de proteine, adesea anticorpi, printre care se numără și medicamentul împotriva cancerului de sân, denumit Kadcyla (trastuzumab emtansine). Medicamentele cu anticorpi pot fi extrem de eficiente, dar fabricarea proteinelor este dificilă și lentă, ceea ce face ca aceste medicamente să fie foarte costisitoare.

Prin transferarea acestui proces către corpul uman, terapia cu ARNm promite să transforme medicina. Deși este doar o metodă diferită de administrare a medicamentelor, viteza și ușurința procesului este revoluționară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.