Acasă Cultură CÂND AU AJUNS OAMENII PE INSULELE AZORE?

CÂND AU AJUNS OAMENII PE INSULELE AZORE?

108
0
(c) Santiago Giralt

Oamenii au ajuns pe insulele Azore, aflate în zona centrală a Atlanticului, cu aproximativ 700 de ani mai devreme decât se credea anterior.

„Putem identifica în mod clar dovezi ale impactului uman timpuriu asupra insulelor, înainte de colonizarea oficială de către portughezi”, a declarat Pedro Raposeiro din cadrul Centrului de Cercetare a Biodiversității și Resurse Genetice din Ponta Delgada, Azore.

Deși nu există informații clare cu privire la originea primilor coloniști, cercetătorii bănuiesc faptul că norvegienii, strămoșii multor scandinavi moderni, sunt primii care au ajuns pe aceste insule.

Azore este un arhipelag format din 9 insule majore și care se află la aproximativ 1.400 de kilometri de coasta de vest a Europei. Aceasta este o regiune autonomă a Portugaliei, deoarece portughezii au colonizat zona în anii 1400. Deși europenii de la acea vreme știau de un secol de existența insulelor, aceștia erau de părere că nimeni nu locuise anterior acolo.

O echipă de cercetători a petrecut un deceniu pentru a extrage sedimente din lacurile aflate pe 5 dintre insule. Astfel de sedimente conțineau indicii cu privire la mediile din trecut: existența polenului oferă informații cu privire la plante, iar substanțele chimice din fecale oferă informații cu privire la animale. Cercetătorii susțin faptul că au dovezi clare ale faptului că oamenii au fost prezenți pe insule între 700 și 850 d.Hr.

„De fapt, lucrarea rezumă 10 ani de muncă grea”, a declarat Santiago Giralt din cadrul Geosciences Barcelona, Spania.

„Dovezile nu provin din rămășițe arheologice precum ceramica, deoarece acestea nu există. În schimb, sedimentele dețineau două tipuri de urme ale prezenței umane”, a adăugat acesta.

Echipa a descoperit două substanțe chimice, denumite stigmastanoli și coprostanoli, care se regăsesc doar în fecalele mamiferelor erbivore sau omnivore mari. „Insulele erau complet lipsite de mamifere mari înainte de așezarea umană, așadar aceste substanțe chimice pot proveni doar de la oameni sau de la animalele pe care le-au adus cu ei”, a declarat Giralt.

De asemenea, echipa a găsit dovezi ale schimbărilor peisagistice. Polenul copacilor a devenit mai rar, sugerând faptul că oamenii tăiau copaci.

„Combinația tuturor acestor observații se adaugă la „dovezile foarte clare” ale prezenței umane”, a declarat Raposeiro.

În lipsa unor dovezi arheologice nu există nicio modalitate de a fi siguri cine au fost primii coloniști. Totuși, echipa a efectuat o serie de simulări climatice în urma cărora s-a determinat faptul că masele de aer predominante veneau din nord-est. De asemenea, șoarecii domestici de pe insulă au semnături genetice ale celor din nordul Europei.

„Este foarte probabil ca norvegienii să fi fost prima colonie care a ajuns pe insule. Ei aveau abilitățile și cunoștințele necesare pentru a naviga în largul mării. În plus, ei au ajuns și pe alte insule atlantice, precum Groenlanda și Islanda”, a declarat Giralt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.