Acasă Stil de Viață NE POATE AJUTA TERAPIA VIRTUALĂ SĂ FACEM FAȚĂ ANXIETĂȚII ÎN PERIOADA CARANTINEI?

NE POATE AJUTA TERAPIA VIRTUALĂ SĂ FACEM FAȚĂ ANXIETĂȚII ÎN PERIOADA CARANTINEI?

73
0

Pandemia de coronavirus poate fi dăunătoare sănătății noastre mintale, deoarece multe persoane se confruntă, în prezent, cu efectele izolării sociale, dificultăți financiare și posibile pierderi ale celor dragi.

Sesiunile virtuale și aplicațiile pentru sănătatea mintală, indiferent dacă oferă o terapie unică sau pur și simplu o instruire bazată pe spiritul mental, pot fi considerate posibile soluții privind aceste probleme.

Chiar și înainte de pandemie, accesul la terapie putea fi limitat și costisitor, în ciuda faptului că, este de așteptat ca una din patru persoane să experimenteze, cel puțin o dată în viață, probleme legate de sănătate mintală. Ca urmare, aceste aplicații au fost în creștere anul trecut, una dintre acestea fiind aplicația Calm, care a devenit prima aplicație evaluată la peste 1 miliard de dolari.

„Aparent aplicațiile de sănătate mintală au multe avantaje, precum o accesibilitate mai mare în rândul populațiilor izolate, acces flexibil la tratament, confort sporit, mai puține vizite la clinicile de specialitate, iar persoanele doritoare pot beneficia de un grad ridicat de confidențialitate”, a meționat Rebecca Grist de la Universitatea din Brighton, Marea Britanie.

Pentru cei care urmau sesiuni de terapie, înainte de această perioadă, terapia virtuală a fost o soluție salvatoare pentru aceștia, în timpul pandemiei. Anna, o asistentă în primul an la Colegiul King din Londra, și-a continuat sesiunile de terapie de la universitate prin telefon. „Mi-a plăcut că terapeutul meu nu a renunțat la mine și am putut continua împreună cu acesta”, a afirmat Anna.

În Statele Unite ale Americii, reglementările privind posibilitatea ca un terapeut să prescrie substanțe reglementate de la distanță, au fost întrerupte în această perioadă de criză. John Torous de la Școala Medicală Harvard susține că „terapia virtuală a depășit cu adevărat așteptările oamenilor în ultimele săptămâni”. Astfel, discuția cu terapeutul dumneavoastră, din confortul propriei case a fost brusc normalizată, a menționat acesta.

Dar există încă provocări în ceea ce privește terapia virtuală. „Până acum, vorbitul la telefon nu a fost la fel de constructiv ca și vorbitul față în față cu terapeutul”, a declarat Anna. „Simt că este mult mai ușor să îți ascunzi emoțiile la telefon, lucru care ar putea să împiedice desfășurarea corectă sesiunii de terapie.”

Pentru cei care nu pot sau nu doresc să vorbească cu o persoană reală, aplicațiile care oferă o serie de exerciții de meditație și programe de respirație sunt mai populare în rândul acestora, însă nu se cunosc suficiente informații privind funcționarea lor efectivă.

Un studiu publicat în anul 2019 a analizat persoanele care au descărcat 93 dintre cele mai populare aplicații de sănătate mintală, din magazinul Google Play. Cercetătorii au constatat faptul că 94% din persoane au încetat să mai deschidă aceste aplicații, la doar 15 zile după ce acestea au fost descărcate.

Torous susține că „există, totuși, dovezi care arată că, persoanele care utilizează frecvent aceste aplicații, obțin rezultate destul de bune”. „Însă, acest lucru este ca și când aș spune că, dacă pot alerga maratonul de la Londra, atunci sunt atlet.”

Grist susține faptul că „una dintre problemele acestor aplicații este reprezentată de lipsa unei legături strânse cu terapeutul”. „Modul în care oamenii utilizează aceste aplicații pe telefon este foarte diferit de modul în care am sta, efectiv, cu un terapeut timp de 60 de minute.”

Mai multe aplicații oferă, de asemenea, o formă de terapie cognitiv-comportamentală (CBT), o intervenție care are ca scop înlăturarea gândurilor și a comportamentelor inutile ale unei persoane. „Ce înseamnă să transmiți CBT prin intermediul unei aplicații? Cum se traduce acest lucru, de fapt?, a întrebat Torous. Acesta susține că „aceste aplicații fac o mulțime de afirmații serioase și, totuși, prin intermediul lor, nu se solicită același nivel de dovezi precum solicită terapeuții, în cazul prescripției de medicamente”.

Multe aplicații au oferit gratuit serviciile lucrătorilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei, însă Richard Graham de la Good Thinking, un centru de sănătate mintală din Londra, afirmă că nu este sigur că acest lucru este durabil.

„Îngrijorarea mea este că, în momentul în care se promovează o aplicație pentru aceste persoane vulnerabile, pe care nu o putem oferi gratuit pe termen lung, cum vor primi ajutor în continuare aceste persoane?”, a declarat Graham. „Medicamentele digitale nu sunt un un leac miraculos. Trebuie să le folosim ca orice alt posibil tratament. Principiul de a nu face rău, încă mai contează.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.