Acasă Știri HRANA ANIMALELOR DE COMPANIE – SURSĂ DE BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

HRANA ANIMALELOR DE COMPANIE – SURSĂ DE BACTERII REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

315
0

Propriile animale de companie, precum câinii și pisicile, ar putea transmite stăpânilor acestora bacterii rezistente la antibiotice, acestea fiind chiar letale în unele cazuri.

Diferite studii efectuate, atât în Germania, cât și în Portugalia, au descoperit faptul că unele animale de companie pot găzdui microbi, care pot rezista chiar și la antibiotice puternice, inclusiv la cele utilizate în ultimă instanță. Alte studii atestă faptul că bacteriile rezistente se regăsesc în hrana animalelor de companie, în special, în momentul de față, în cazul produselor din ce în ce mai comercializate pe piață.

Un studiu recent a analizat mai multe dintre mărcile de hrană pentru câini, comercializate în Europa, aflate în stare crudă, uscată, dar și în conserve. Deși unele bacterii intestinale vii au fost prezente în toate cele trei tipuri de hrană. Cea crudă a conținut, de departe, cel mai ridicat nivel de microbi rezistenți la diverse antibiotice.

Acest tip de bacterii s-a regăsit în toate cele nouă probe de hrană crudă, în una dintre cele 22 de probe de hrană la conservă și în niciuna dintre cele 15 probe de hrană uscată. Ana Freitas de la Universitatea Porto din Portugalia, care a fost implicată în acest studiu, susține următoarele: „Principalul risc îl reprezintă faptul că aceste bacterii pot constitui un rezervor al genelelor de rezistență ale animalelor de companie și ale oamenilor, existând posibilitatea de a fi transmise către alte bacterii, generând, astfel, anumite boli.”

Două studii actuale cu privire la materiile fecale prelevate de la animalele de companie și stăpânii acestora sugerează faptul că, transmiterea bacteriilor de la animale către oameni, poate să aibă loc uneori, deși nu există încă suficiente informații, care să ateste dacă animalele au primit hrană în stare crudă sau gătită.

Carolin Hackmann la Charité, de la Spitalul Universitar din Berlin, Germania, alături de colegii săi, au demonstrat faptul că 23 de câini, din cei 45 supuși acestor teste, au fost purtători de bacterii rezistente la antibiotice, dar și una din cele 71 de pisici. La doi dintre câinii supuși acestor teste, microbii se potriveau cu tulpinile bacteriilor găsite în materiile fecale ale stăpânilor acestora.

Hackmann susține că acest număr denotă faptul că animalele de companie nu sunt o sursă majoră de microbi, rezistenți la medicamente, pentru stăpânii acestora.

Într-un studiu efectuat în Portugalia, doi din 55 de câini erau purtători de microbi intestinali rezistenți la colistina antibiotică, utilizată recent pentru tratarea pneumoniei bacteriene la terapie intensivă. Un câine a transmis această tulpină stăpânului său, însă fără alte analize genetice, nu se știe ce direcție a parcurs microbul, o dată ajuns în organism.

Toate aceste cercetări au fost transmise Congresului European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, care trebuia să aibă loc la Paris, în decursul lunii aprilie 2020.

Antibioticele utilizate în ultimă instanță, ar putea fi necesare, în cazul în care, oamenii dezvoltă o pneumonie bacteriană, cauzată de infecția cu coronavirus, deși nu au existat cazuri concrete de pneumonie, aferentă covid-19, în care să fie implicată hrana animalelor de companie.

Chiar înainte de actuala pandemie Covid-19, rezistența la antibiotice era considerată una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică, deoarece aceasta poate face ca o serie de boli, precum pneumonia, sepsisul, dar și infecții ale rănilor, să fie netratabile.

În timp ce medicii încearcă să încetinească răspândirea acestei rezistențe la antibiotice prin prescrierea acestora, doar atunci când este necesar, bacteriile rezistente sunt tot mai cumune în cazul animalelor de fermă, deoarece medicamentele sunt utilizate pe scară largă în agricultură.

Constança Pomba de la Universitatea Lisabona din Portugalia, implicată într-unul dintre aceste studii, susține faptul că „rezultatele evidențiază nevoia oamenilor de a avea o igienă corespunzătoare a hranei animalelor de companie, dar și atunci când colectează materiile fecale ale acestora. Nivelul de transmitere în cazul gospodăriilor, pe care le-am studiat, este foarte scăzut, însă acest lucru rămâne în continuare o preocupare majoră”.

Brendan Clarke, șeful Societății Veterinare de Nutriție, afirmă că în urma unui sondaj efectuat pe internet, asupra unui număr larg de proprietari de animale de companie, s-a dovedit faptul că, doar în cazuri rare, oamenii au fost afectați de infecții provenite din hrana în stare crudă a animalelor de companie. „Trebuie doar să fim atenți și să nu ne sperie acest lucru.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.