Acasă COVID-19 POȚI FI INFECTAT CU COVID-19 DE DOUĂ ORI?

POȚI FI INFECTAT CU COVID-19 DE DOUĂ ORI?

141
0

Nu avem, încă, suficiente dovezi pentru a ști dacă recuperarea după infectarea cu covid-19 induce imunitate sau dacă imunitatea ar oferi o protecție de lungă durată împotriva coronavirusului.

Să presupunem că ai fost infectat cu covid-19 și, ulterior, vindecat. Ești acum imun pentru restul vieții sau ai putea fi infectat din nou? Încă nu stim exact.

În februarie 2020, au fost dezvăluite rapoartele despre o femeie din Japonia, infectată cu covid-19, care a fost vindecată, însă, ulterior a fost testată pozitiv, pentru a doua oară, tot cu virusul SARS-CoV-2. Au existat, de asemenea, rapoarte despre un bărbat din Japonia, care a fost testat pozitiv, după ce a fost vindecat. Și în China au apărut cazuri similare celor din Japonia.

Acest lucru a stârnit temeri asupra faptului că oamenii nu pot dezvolta imunitate la acest virus. Astfel, până când va fi realizat un vaccin eficient, oamenii ar putea fi infectați de mai multe ori cu virusul SARS-CoV-2.

„S-ar putea ca testele utilizate să nu fie de încredere, ceea ce ar fi o problemă la verificarea altor virusuri respiratorii”, a declarat Jeffrey Shaman de la Universitatea Columbia din New York.

Primele date ale unor mici experimente, realizate pe animale, sunt îmbucurătoare. O echipă a Academiei Chineze de Științe Medicale, din Beijing, a expus patru maimuțe, din specia Rhesus, acestui virus. O săptămână mai târziu, toate erau bolnave și prezentau simptome asemănătoare virusului SARS-CoV-2. Două săptămâni mai târziu, maimuțele și-au revenit și s-a confirmat că au anticorpi împotriva virusului, în fluxul sanguin.

„Poți fi infectat cu alte tipuri de coronavirus, de mai multe ori. Nu știm dacă acest lucru este valabil pentru covid-19.”

Cercetătorii au încercat apoi să infecteze, din nou, două dintre cele patru maimuțe, cu SARS-CoV-2, însă nu au reușit, ceea ce sugerează că animalele erau imune. „Această constatare este foarte încurajatoare, deoarece sugerează că este posibil să se inducă imunitate împotriva virusului”, spune Alfredo Garzino-Demo de la Universitatea din Maryland, Școala de Medicină.

Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat o dobândire a imunității pe termen lung. Există alte coronavirusuri, care circulă între oameni și, deși induc imunitate, acest lucru nu durează mult timp. „Alte virusuri din familia coronavirusurilor, cum ar fi cele care provoacă răceli obișnuite, tind să inducă o imunitate pe o durată scurtă de timp, în jur de trei luni”, spune Peter Openshaw de la Colegiul Imperial din London.

„Deoarece virusul este atât de nou apărut, nu știm încă, cât va rezista organismul uman atât timp cât infecția este prezentă în corp. Pentru a fi siguri, avem nevoie, urgent, de mai multe cercetări privind reacțiile sistemului imunitar, la covid-19, ale persoanelor care au fost vindecate”, menționează Openshaw.

Alți imunologi sunt de acord. „Imunitatea la SARS-CoV-2 nu este încă bine înțeleasă și nu știm cât de protector va fi răspunsul anticorpului, pe termen lung”, spune Erica Bickerton de la Institutul Pirbright din Marea Britanie.

„Pentru infecțiile obișnuite cu coronavirus, imunitatea nu se dezvoltă pe o lungă perioadă de timp”, spune Longini. „Poți fi infectat de mai multe ori cu acest coronavirus și nu suntem siguri dacă acest lucru este adevărat.”

Alți specialiști în boli infecțioase sunt mai optimiști. „Cazurile sunt din ce în ce mai convingătoare. Infecția cu SARS-CoV-2 duce la un răspuns al anticorpilor din organism. Cel mai probabil, această protecție oferită de anticorpi este pe viață”, menționează Martin Hibberd de la London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Deși avem nevoie de mai multe dovezi pentru a fi siguri de acest lucru, este puțin probabil să credem că persoanele care s-au recuperat să fie infectate, din nou, cu SARS-CoV-2.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.