Acasă Știri EBOLA ESTE ACUM VINDECABILĂ. IATĂ CUM FUNCȚIONEAZĂ NOILE TRATAMENTE

EBOLA ESTE ACUM VINDECABILĂ. IATĂ CUM FUNCȚIONEAZĂ NOILE TRATAMENTE

136
0
Un studiu clinic din Republica Democrată Congo a testat noi medicamente contra Ebola, având rezultate considerabile. Pentru pacienții recent infectați, unul dintre medicamente a scăzut rata mortalității cu 6%.

Oamenii de știință și medicii din Republica Democrată Congo au efectuat un studiu clinic, utilizând noi medicamente, cu scopul de a combate un focar de Ebola. Recent, sponsorii studiului de la Organizația Mondială a Sănătății și Institutele Naționale de Sănătate au anunțat că două dintre tratamentele experimentale au ajutat la creșterea considerabilă a ratei de supraviețuire.

Vaccinul experimental anterior a arătat că protejează oamenii de infecția cu Ebola, iar știrile au prezentat o premieră pentru persoanele care au fost deja infectate.

„De acum încolo, nu vom mai spune că Ebola este incurabilă”, a declarat Jean-Jacques Muyembe, directorul general al Institutului Național de Cercetare Biomedicală din Republica Democrată Congo, care a supravegheat testele experimentale.

Începând cu luna noiembrie a anului 2018, pacienți din patru centre de tratament din estul țării, unde focarul este cel mai agresiv, au fost repartizați aleatoriu pentru a primi una dintre cele patru terapii de cercetare: fie un medicament antiviral numit „remdesivir”, fie unul dintre cele trei medicamente care utilizează anticorpi monoclonali.

Oamenii de știință au creat proteine mari sub formă de Y. Acestea au rolul de a recunoaște formele specifice bacteriilor și virusurilor invadatoare și apoi să atragă celulele imune pentru a ataca acești agenți patogeni. ZMapp, unul dintre medicamente, este considerat în prezent, standardul de îngrijire în cazul focarelor de Ebola. Acesta a fost testat și folosit în timpul epidemiei devastatoare de Ebola din Africa de Vest, din anul 2014, iar obiectivul folosirii acestuia a fost de a vedea dacă poate depăși această problemă. Datele preliminare ale primilor 681 de pacienți (dintr-un cadru planificat de 725 pacienți) au arătat rezultate atât de puternice, încât studiul a fost oprit.

Pacienții care au primit ZMapp în cele patru centre de studiu, au înregistrat o rată totală a mortalității de 49%, potrivit directorului Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din cadrul Institutului Național de Sănătate, Anthony Fauci. În ceea ce privește rata mortalității, aceasta a fost mai mare de 75% pentru persoanele infectate care nu au căutat nicio formă de tratament.

„Cocktailul” de anticorpi monoclonali produs de o companie numită Regeneron Pharmaceuticals a avut cel mai mare efect asupra scăderii ratei de deces, cu până la 29%, în timp ce anticorpul monoclonal produs de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase, numit mAb114, a avut o rată a mortalității de 34%. Rezultatele cele mai favorabile s-au înregistrat printre pacienții care au primit tratamente la scurt timp după ce s-au îmbolnăvit, când încărcăturile lor virale erau încă scăzute – ratele de deces au scăzut la 11% cu mAb114 și doar 6% cu medicamentul Regeneron, comparativ cu 24% cu ZMapp și 33% cu Remdesivir.Medicamentele bazate pe anticorpi monoclonali au devenit un element principal al medicinei moderne, combătând o varietate de boli, de la cancer la lupus.

ZMapp, de exemplu, a fost dezvoltat prin infectarea șoarecilor cu Ebola și apoi colectarea anticorpilor produși de aceștia împotriva virusului. Acei anticorpi au fost apoi concepuți astfel încât să se asemene anticorpilor umani, pentru a nu provoca o reacție imună. Ebola se infiltrează în celulele victimelor sale, mai precis membrana exterioară a acestora, folosind proteine. Blocând accesul, virusul nu se poate reproduce și răspândi. În comparație cu alte virusuri, Ebola este un virus mare și are capacitatea de a-și schimba forma, ceea ce îngreunează oricare anticorp să-i blocheze infecția. Acesta este motivul pentru care acest „cocktail” de anticorpi a fost favorabil studiului clinic. Astfel, produsul Regeneron este o combinație de trei anticorpi monoclonali produși mai întâi în șoareci.

O altă soluție propusă a fost extragerea unui ser de la supraviețuitorii de Ebola și recoltarea ADN-ului din globulele albe, care produc anticorpi. Acest lucru ar oferi un set de instrucțiuni genetice pentru fabricarea anticorpilor cu un istoric dovedit împotriva virusului Ebola. Medicamentul mAb114, dezvoltat de Institutul Național de Sănătate este un anticorp izolat din sângele. Provine de la un supraviețuitor, al unui focar provocat în Kikwit, Republica Democrată Congo, în anul 1995.

Odată cu anunțul făcut de Organizația Mondială a Sănătății, va începe un nou proces de fabricare, comparând Regeneron cu mAb114, medicament ce va fi produs de o companie din Florida, numită Ridgeback Biotherapeutics. Toate unitățile de tratament Ebola din zona focarului vor administra doar două dintre cele mai eficiente medicamente, potrivit lui Mike Ryan, directorul Organizației Mondiale a Sănătății pentru urgențe medicale.

„Cunoștințele actuale au ajutat la dezvoltarea studiului privind salvarea mai multor vieți”, a spus Ryan. „Succesul este clar, însă există și o problemă”. Problema se leagă de faptul că nu sunt tratați suficient de mulți oameni. Există persoane care încă nu beneficiază de tratament, deoarece nu sunt investigați la timp.

Focarul a apărut în decursul lunii august a anului 2018, în provincia Kivu de Nord a Republicii Democrate Congo, unde, peste 2.800 persoane au fost infectate. Au fost confirmate 1.794 decese, fiind al doilea cel mai mare focar de Ebola înregistrat vreodată.

În data de 17 iulie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a declarat „stare de urgență de interes internațional privind sănătatea publică”, după ce a apărut un caz în Goma, un oraș mare, care se învecinează cu Rwanda. Riscul de transmitere a virusului peste granițele internaționale rămâne încă ridicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.