Acasă IT PROCESOARE INTEL A 10-A GENERAȚIE: INTEL PREZINTĂ OFICIAL 11 PROCESOARE ICE LAKE

PROCESOARE INTEL A 10-A GENERAȚIE: INTEL PREZINTĂ OFICIAL 11 PROCESOARE ICE LAKE

4325
0

Intel confirmă numele și specificațiile a 11 procesoare pentru PC-uri mobile (laptopuri), din familia de procesoare Intel Core (Ice Lake) de generația a 10-a, înainte de lansarea lor pe diverse laptopuri ușoare la sfârșitul acestui an

Peste 35 de laptop-uri 2 în 1 subțiri și ușoare sunt confirmate a fi în producție, utilizând noile procesoare Ice Lake. Dell a afirmat deja că un nou laptop XPS 2-in-1, va fi printre cele lansate înainte de Crăciun.

De asemenea, Intel a acordat mai multă atenție la noua sa gamă de procesoare, dezvăluind câteva caracteristici interesante pe care procesoarele le vor aduce laptopului subțire: inteligența artificială, opțiuni de conectivitate noi și îmbunătățite și un nou motor grafic.

Toate aceste caracteristici vor  include o îmbunătățire a performanței și o economie mai bună a bateriei.

Ce este Intel Ice Lake?

Ice Lake este cea mai recentă platformă de procesare de la Intel, devenind cea de-a zecea generație de procesoare ale companiei. Va fi prima familie de procesoare Intel de pe piața care va utiliza un proces de fabricație de 10 nm.

Procesul de 10 nm marchează un moment imens pentru Intel, aceștia încercând încă din 2016 să reducă procesul de la 14 nm, însă fără succes. Având o componentă mai mică înseamnă că mai mulți tranzistori se pot potrivi pe o matriță și, totodată, crește performanța cipului.

De asemenea, Intel sugerează că procesul mai mic de 10 nm va permite producătorilor de laptopuri să creeze dispozitive mai subțiri și mai ușoare, fără a diminua performanța acestora.

Totuși, Intel poate să rămână în urmă, AMD folosind deja un proces de 7 nm pentru procesoarele sale, după anunțarea cipurilor Ryzen 3.

Specificații Intel Ice Lake – care sunt specificațiile pentru procesoarele Ice Lake?

Intel a confirmat că vor exista procesoare Intel Core Generația 10 atât în seria U, cât și în seria Y, urmând să ofere, în general, frecvențe mai mari, în timp ce vor consuma mai multă energie, ceea ce va conduce la consumarea mai rapidă a bateriei.

Intel a detaliat recent specificațiile pentru fiecare dintre cele 11 SKU-uri ale PC-urilor din familia Ice Lake. Puteți vedea aceste specificații în tabelele de mai jos.

U-Series

Processor nameIA Cores/
Threads
GraphicsCacheNominal TDP / 
ConfigUP TDP
Base Freq (GHz)Max single Core Turbo (GHz)Max All Core Turbo (GHz)
Intel Core i7-1068G74/8Intel Iris Plus8MB28W2.34.13.6
Intel Core i7-1065G74/8Intel Iris Plus8MB15W / 25W1.33.93.5
Intel Core i5-1035G74/8Intel Iris Plus6MB15W / 25W1.23.73.3
Intel Core i5-1035G44/8Intel Iris Plus6MB15W / 25W1.13.73.3
Intel Core i5-1035G14/8Iris UHD Graphics6MB15W / 25W1.03.63.3
Intel Core i3-1005G12/4Iris UHD Graphics4MB15W1.23.43.4

Y-Series

Processor nameIA Cores/
Threads
GraphicsCacheNominal TDP /
ConfigUP TDP
Base Freq (GHz)Max single Core Turbo (GHz)Max All
Core Turbo (GHz)
Intel Core i7-1060G74/8Intel Iris Plus8MB9W / 12W1.03.83.4
Intel Core i5-1030G74/8Intel Iris Plus6MB9W / 12W0.83.53.2
Intel Core i5-1030G44/8Intel Iris Plus6MB9W / 12W0.73.53.2
Intel Core i3-1000G42/4Intel Iris Plus4MB9W1.13.23.2
Intel Core i3-1000G12/4Iris UHD Graphics4MB9W1.13.23.2

Caracteristici Intel Ice Lake – ce caracteristici vor aduce Ice Lake laptopurilor?

Noua generație de procesor mobil Ice Lake de la Intel nu oferă doar o îmbunătățire a performanței pentru laptopuri, ci vine și cu noi caracteristici, inclusiv inteligența artificială optimizată pentru o performanță mai bună, un nou motor grafic integrat pentru îmbunătățirea performanțelor de joc, opțiuni îmbunătățite de conectare cu Thunderbolt 3 și Wi-Fi 6 în timpul deplasării.

Mai jos se pot găsi, detaliate, caracteristicile noilor procesoare Intel Ice Lake:

Performanța inteligentă

Intel nu doar că îmbunătățește specificațiile pentru procesoarele Intel Core Generația 10, ci și performanța laptopurilor subțiri, acestea utilizând inteligența artificială pentru a face cipurile să funcționeze mai inteligent și mai eficient.

Una dintre caracteristicile Ice Lake pentru laptopuri, va include Intel Deep Learning Boost. Acesta este un nou set de instrucțiuni dedicate, care se pretinde a accelera rețelele neuronale de pe procesor pentru a maximiza capacitatea de reacție pentru sarcini intense, precum îmbunătățirea automată a imaginilor, indexarea fotografiilor și redarea cu efecte fotorealiste. Intel susține că DL Boost oferă procesoarelor Ice Lake un spor de performanță de 8 ori mai mare în comparație cu rivalii.

Intel a dezvăluit, de asemenea, că procesoarele Ice Lake vor ridica până la 1 teraflop, procesul de calculare a motorului GPU. Acest lucru permite laptop-urilor să ofere o performanță ridicată și stabilă, atunci când se confruntă cu aspectul optimizării în timp real a rezoluției video și a stilizării video.

Funcția finală pentru „Performanța informațiilor” vine sub forma Intel Gaussian & Neural Accelerator (GNA), care este un motor dedicat pentru sarcini de lucru de fundal – cum ar fi procesarea vocală (atunci când se utilizează Cortana) și suprimarea zgomotului – dar funcționează la nivel ultra-scăzut de putere pentru a crește durata de viață a bateriei.

Motorul grafic nou

Una dintre caracteristicile marcante ale Ice Lake este noul și motorul grafic inovativ (Intel Iris Plus), care pare să îmbunătățească semnificativ performanța GPU a laptopurilor care nu au un unul dedicat. Intel susține că a dublat performanțele grafice ale Ice Lake în comparație cu procesoarele de generație anterioară.

O afirmație impresionantă, dar, totuși, ce înseamnă acest lucru în termeni practici?

Intel sugerează că laptopurile cu un procesor Ice Lake vor putea rula jocuri selectate în Full HD, cu o performanță bună. Fortnite și Dirt Rally 2.0 au fost date ca și exemplu pentru FPS-uri rezonabile în redarea Full HD, ceea ce este cu adevărat impresionant. Desigur, pentru jocurile video mai solicitante precum The Witcher 3 sau Shadow of the Tomb Raider, este nevoie de un laptop cu placă grafică dedicată pentru a vedea performanțe solide.

Deoarece grafica Intel Iris Plus se bazează pe arhitectura grafică de generația 11, Intel se laudă, de asemenea, că acesta este primul GPU integrat al industriei care va putea folosi rata de umbrire, cu viteză variabilă, ceea ce ar trebui să îmbunătățească drastic performanța de redare.

Desigur, grafica integrată Intel Iris Plus are mai multe utilizări și nu doar creșterea performanței jocurilor. De asemenea, permite crearea de conținut de înaltă calitate. Intel prezintă listele de editare video 4K, aplicarea rapidă a filtrelor video și procesarea foto de înaltă rezoluție, toate fiind posibile pe un laptop subțire cu un procesor Ice Lake instalat.

Conectivitate

Să nu uităm de opțiunile de conectivitate mai largi și îmbunătățite pe care le oferă Ice Lake. Laptop-urile cu procesor vor putea avea până la patru porturi pentru Thunderbolt 3, integrate pentru prima dată. Aceasta înseamnă că utilizatorii vor putea conecta mai multe dispozitive periferice și exterioare, Thunderbolt 3 oferind viteze de până la 4 ori mai rapide decât USB 3.1.

Ice Lake se laudă, de asemenea, cu Intel Wi-Fi 6 GIG+, care ar trebui să aibă viteze de internet sporite, de 3 ori mai performante față de Wi-Fi 802.11ac găsite în laptopurile de generație anterioară. Acesta este un lucru important pentru cei care disprețuiesc lag-ul pe internet.

Specificații Intel Ice Lake – cât de puternice vor fi laptopurile Intel Ice Lake?

Procesoarele Ice Lake vor veni cu variante Intel Core i3, i5 și i7 cu până la 4 nuclee și 8 thread-uri. Frecvența maximă de turbo va fi de până la 4,1 GHz. Între timp, grafica Intel Iris Plus integrată va crește performanța cu până la 1,1 GHz.

Dar ce înseamnă aceste cifre de fapt pentru performanța în timp real? Intel susține că performanțele Ice Lake sunt cu 18% mai rapide decât chip-urile Sky Lake, ceea ce nu este un impuls masiv, având în vedere momentul lansării acestora, și anume, anul 2015.

ProcessorCore i3, i5, i7
Thermal Design Power9W, 15W, 28W
Cores/ThreadsUp to 4 Cores / 8 Threads
LL Cache SizeUp to 8 MB
Max Turbo Frequency Up to 4.1 GHz 
Graphics Configuration Intel Iris Plus up to 64EU
Intel UHD Graphics 
Graphics Frequency Up to 1.1GHz
Integrated Wi-FiIntel Wi-Fi 6 (Gig+)
Integrated Thunderbolt 3Up to 4x
MemoryLP4/x-3733, DDR4-3200

Arhitectura generației 11 oferă suport pentru tehnologia Intel Adaptive Sync. Aceasta este axată pe jocuri și are drept scop reducerea FPS-urilor oferind până la 1 TFLOP de performanță.

Data lansării Intel Ice Lake – când vor ieși laptopurile Intel Ice Lake?

Un nou Dell XPS 15 2-in-1 cu un procesor Ice Lake integrat a fost deja prezentat la Computex. Cel mai probabil, mai mulți producători o să își facă apariția la IFA 2019, care începe pe 19 august 2019.

Intel a confirmat că Ice Lake se livrează în acest moment. Cel mai probabil laptopurile care au Intel Ice Lake ar trebui să apară înaintea Crăciunului din 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.