Acasă Sănătate TRATAMENTUL CARE POATE OPRI REACȚIILE ALERGICE SEVERE LA ARAHIDE

TRATAMENTUL CARE POATE OPRI REACȚIILE ALERGICE SEVERE LA ARAHIDE

160
0
(c) JJ Gouin / Alamy

Consumul unei molecule de grăsime produsă de bacteriile intestinale poate împiedica șoarecii cu alergii severe la arahide să experimenteze o reacție imună, care le poate pune viața în pericol. Descoperirile sugerează că abordarea ar putea preveni această reacție de anafilaxie și în cazul persoanelor cu alergii alimentare. De asemenea, tratamentul ar putea preveni dezvoltarea alergiilor.

De obicei, anafilaxia implică simptome precum greață, dureri abdominale, tulburări de respirație sau probleme la înghițire. În ultimul deceniu, cercetătorii au descoperit faptul că o anumită moleculă de grăsime, denumită butirat, care este produsă de bacteriile intestinale, poate reduce aceste reacții alergice experimentate de șoareci. De asemenea, persoanele cu alergii alimentare par să aibă mai puține bacterii producătoare de butirat decât persoanele nealergice, ceea ce sugerează că un supliment pe bază de butirat le-ar putea ajuta.

Cu toate acestea, butiratul are un miros care se aseamănă cu fecalele de câine sau cu untul rânced, făcându-l neplăcut la înghițire. În plus, atunci când este luată pe cale orală, molecula se descompune înainte de a ajunge la nivelul intestinului inferior, unde au loc efectele sale benefice.

În prezent, Shijie Cao și colegii acestuia din cadrul Universității din Chicago, Illinois, au dezvoltat o modalitate de a masca mirosul butiratului și de a livra molecula în intestinul inferior, ambalând-o în capsule sferice denumite micelii, care au un diametru de până la 30 de nanometri. „Am dezvoltat această platformă de livrare a medicamentelor, micelele polimerice, pentru a furniza butirat la nivelul intestinului și pentru a trata alergiile alimentare”, a declarat Cao, care a prezentat rezultatele în data de 21 august, în cadrul unei reuniuni a Societății Chimice Americane din Chicago.

Cercetătorii au tratat 80 de șoareci cu un antibiotic pentru a le reduce nivelurile de bacterii intestinale producătoare de butirat și le-au indus alergii severe la arahide, administrându-le proteine ​​de arahide și o toxină care stimulează imunitatea timp de 4 săptămâni. Ulterior, oamenii de știință au tratat jumătate de șoareci cu miceliile de două ori pe zi, timp de două săptămâni, cealaltă jumătate primind o soluție salină. După această perioadă, echipa a hrănit toate animalele cu 1 miligram de proteină de arahide.

În timp ce șoarecii din grupul de control au dezvoltat anafilaxie, măsurată printr-o scădere a temperaturii centrale a corpului și intensificarea activității imunitare, șoarecii care au primit miceliile nu au avut reacții adverse. „Butiratul a prevenit anafilaxia”,  declarat Cao.

Analizând bacteriile existente în fecalele de șoarece înainte și după tratament, echipa a descoperit faptul că miceliile purtătoare de butirat au stimulat creșterea bacteriilor producătoare de butirat, sugerându-se că tratamentul ar putea modifica microbiomul intestinal pentru a produce o cantitate mai mare butirat.

„Ne propunem să creăm o nișă pentru ca acele bacterii sănătoase să crească folosind acest tratament, astfel încât miceliile să nu fie administrate pentru o perioadă foarte lungă de timp”,  declarat Cao.

De asemenea, cercetătorii speră că tratamentul poate fi folosit pentru a preveni dezvoltarea multor tipuri de alergii alimentare în cazul oamenilor. „Abordarea ar trebui să funcționeze pe orice alergen alimentar”, a adăugat Cao.

„Acizii grași cu lanț scurt, precum butiratul, ar putea preveni alergia alimentară. Dacă tratamentele ar putea fi aplicate și în cazul oamenilor, această lucrare poate avea un impact uriaș. Tratamentele existente sunt brutale și au rezultate neconvingătoare”, a declarat Charles Mackay din cadrul Universității Monash din Melbourne, Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.