Acasă Sănătate VARIOLA MAIMUȚEI A DEVENIT O URGENȚĂ GLOBALĂ DE SĂNĂTATE

VARIOLA MAIMUȚEI A DEVENIT O URGENȚĂ GLOBALĂ DE SĂNĂTATE

69
0
(c) WHO/Lindsay Mackenzie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a catalogat variola maimuței ca fiind o urgență sanitară globală. Reprezentanții organizației au declarat în data de 23 iulie că răspândirea infecției virale constituie o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, cel mai înalt nivel de alertă, punând-o la egalitate cu pandemia de coronavirus în curs și cu eforturile globale de eradicare a poliomielitei.

Decizia vine în urma a peste 16.000 de cazuri raportate în 75 de țări în anul 2022. Cu toate acestea, grupul OMS a avut păreri diferite cu privire la declararea variolei maimuței ca fiind o urgență globală, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus acționând ca un departajant. Unii membri ai grupului au susținut că boala nu este atât de gravă și că numărul cazurilor nu pare să crească exponențial, în timp ce alții au contestat aceste opinii și au declarat faptul că numărul cazurilor confirmate este probabil o subestimare și că boala necesită un răspuns internațional coordonat.

Deși variola maimuței poate afecta pe oricine, potrivit OMS, până în prezent, marea majoritate a cazurilor au fost înregistrate în rândul bărbaților care au relații intime cu alți bărbați. De asemenea, 99% dintre cazuri au fost înregistrate la nivelul acestor grupuri din Marea Britanie, SUA, Canada și Spania, adică țările care au furnizat cele mai multe date către OMS. În plus, probabilitatea ca această boală să apară la persoanele care au avut mai mulți parteneri sexuali recent este mai mare.

Deși cercetătorii sunt de părere că variola maimuței se răspândește prin contactul piele pe piele, inclusiv prin relații intime, până în acest an nu a existat niciun indiciu că această formă de transmitere a fost deosebit de proeminentă. În urma unui studiu publicat în luna iulie 2022, în care au fost analizate cazurile de variolă a maimuței din 16 țări, s-a constatat că doar 0,8% dintre cazuri au fost cauzate de contactul apropiat non-sexual. De asemenea, în cadrul studiului s-a mai constatat că 13% dintre oameni au necesitat spitalizare.

Simptomele variolei maimuței includ febră, dureri de cap, oboseală și erupție cutanată. De obicei, erupțiile cutanate se dezvoltă mai întâi pe față și apoi pe alte părți ale corpului. De asemenea, reprezentanții OMS raportează că guvernul din Marea Britanie intenționează să enumere ca simptom inflamația mucoasei rectului.

„Catalogarea variolei maimuței drept o urgență globală înseamnă că focarul este fără precedent, afectează mai multe țări și necesită un răspuns internațional coordonat. Numirea acestei urgențe de sănătate publică de interes internațional adaugă greutate politică și urgență situației”, a declarat Hugh Adler din cadrul Liverpool School of Tropical Medicine din Marea Britanie.

Țările care se confruntă deja cu cazuri de variolă a maimuței au fost îndemnate să îi informeze pe cei mai expuși riscului și să își intensifice eforturile de a identifica și izola persoanele cu această boală. De asemenea, alte zone vor trebui să intensifice programele de vaccinare.

Imvanex, cunoscut în SUA și ca Jynneos, este un vaccin împotriva variolei care s-a dovedit a fi eficient și împotriva variolei maimuței. Acesta a fost aprobat pentru utilizarea împotriva variolei maimuței în Uniunea Europeană la finalul lunii iulie 2022.

„Faptul că boala este, în prezent, concentrată într-un anumit grup de oameni și că există deja un vaccin sugerează că focarul poate fi oprit. Cu ajutorul instrumentelor pe care le avem în acest moment putem opri transmiterea și putem ține acest focar sub control”, a declarat Ghebreyesus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.