Acasă Robotică ROBOTUL CARE POATE LEGA NODURI

ROBOTUL CARE POATE LEGA NODURI

71
0
Robotul poate lega noduri în jurul unei cutii. (c) Kanata Suzuki et al., Waseda Uni

Un robot căruia i-a fost integrat un modul de inteligență artificială și care a fost antrenat să lege noduri ar putea permite dispozitivelor simple să efectueze sarcini complexe cu fire sau cabluri electrice.

Brațele robotice pot lipi componente microscopice sau pot construi o mașină formată din mii de piese, dar majoritatea acestora întâmpină probleme în manipularea obiectelor flexibile, precum fire, deoarece acestea se mișcă în moduri imprevizibile.

În prezent, Tetsuya Ogata și colegii acestuia din cadrul Universității Waseda din Japonia au programat un robot echipat cu o pereche de brațe de uz general, fiecare dintre acesta având doar două degete, să lege un nod în jurul unei cutii într-un mod similar unei funde de cadou. Robotul este capabil să lege două tipuri de noduri: un nod arc, care, în mod uzual, este utilizat pentru a lega șireturile de pantofi, și un nod „overhand” – un nod simplu, făcut la capătul unei frânghii pentru a preveni desfacerea funiei.

Echipa a început experimentul prin înnodarea manuală a unei frânghii de zeci de ori, prin controlarea brațelor cu ajutorul unei telecomenzi. Ulterior, informațiile înregistrate de brațe în timpul testelor au fost combinate cu datele provenite de la o cameră de supraveghere și de la o serie de senzori de proximitate. Camerele de supraveghere și senzorii au fost montați pe degete și utilizate pentru a antrena o rețea neuronală.

În timpul antrenamentului, echipa a folosit o frânghie cu o jumătate din aceasta colorată în roșu și cealaltă colorată în albastru, pentru a ajuta la identificarea capetelor. Atunci când robotului i s-a cerut legarea frânghiei într-un nod arc, acesta a efectuat cu succes operațiunea în 95% din cazuri. De asemenea, acesta a prezentat o rată de succes de 90% atunci când a fost utilizată o frânghie albă, în ciuda faptului că acesta nu a fost antrenat în acest sens. Atunci când s-a cerut realizarea unui nod overhead, robotul a avut o rată de succes de 95% atunci când a fost utilizată o frânghie colorată și de 85% atunci când s-a utilizat o frânghie albă.

Ogata a declarat faptul că echipa intenționează să îmbunătățească robotul prin adăugarea unui senzor de cuplu pe brațe, oferindu-i acestuia informații cu privire la forța cu care acesta strânge sfoara. Acest lucru îi va permite robotului să facă noduri mai strânse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.