Acasă Planeta Pământ PINGUINII ÎȘI POT ADAPTA SUNETELE PRODUSE ÎN FUNCȚIE DE COLONIA ÎN CARE...

PINGUINII ÎȘI POT ADAPTA SUNETELE PRODUSE ÎN FUNCȚIE DE COLONIA ÎN CARE TRĂIESC

60
0
(c) RapidEye/Getty Images

În timp, unii pinguini își pot modifica apelurile vocale pentru ca acestea să devină mai asemănătoare cu cele ale partenerilor și membrilor coloniei. Anterior, această abilitate era practicată doar de câteva specii, inclusiv oamenii.

Luigi Baciadonna și colegii acestuia din cadrul Universității din Torino, Italia, au înregistrat mai mulți pinguini africani (Spheniscus demersus) din trei colonii diferite pe parcursul a trei ani și au observat modelele de comportament ale uneia dintre colonii pentru a determina pinguini care erau parteneri sau prieteni.

După aceea, cercetătorii au analizat apelurile vocale specifice, pe care pinguinii le fac atunci când sunt izolați sau încearcă să-și țină evidența prietenilor. Ei au comparat patru semnale audio distincte, care reprezintă caracteristici precum frecvența și amplitudinea apelurilor. În cazul pinguinilor care au fost parteneri sau care făceau parte din aceeași colonie, sunetele au devenit mai asemănătoare de-a lungul timpului.

Această adaptare ar putea ajuta pinguini să-și găsească mai ușor parteneri și prieteni într-o colonie. „Imaginați-vă că ne aflăm într-un pub foarte gălăgios cu prietenii noștri. În această situație noi încercăm să începem să vorbim într-un anumit fel, astfel încât comunicarea să fie mai eficientă”, a declarat Baciadonna.

Abilitatea de a modifica apelurile ca răspuns la mediu, cunoscută sub numele de acomodare vocală, este o parte cheie a învățării vocale, un set mai complex de abilități, precum producerea de sunete noi prin învățare sau imitație. Identificarea speciilor care sunt capabile de acomodare vocală ar putea oferi indicii despre modul în care învățarea vocală a evoluat.

De asemenea, Baciadonna și echipa sa sunt de părere că această acomodare ar putea ajuta la coeziunea de grup și legăturile sociale între pinguinii individuali.

„Acest rezultat este foarte interesant deoarece surprinde modul în care învățarea vocală a evoluat”, a declarat Sara Torres Ortiz din cadrul Institutului Max Planck pentru Ornitologie din München, Germania.

Distanța dintre pinguini și oameni de pe arborele evolutiv sugerează că acomodarea vocală ar putea fi comună pentru multe specii. „Ar putea exista o mare varietate de specii diferite, care sunt capabile să își modifice ușor vocalizarea și să aibă această capacitate de acomodare vocală. Totuși, trebuie să obținem mai multe date pentru a identifica speciile respective”, a declarat Ortiz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.