Acasă Spațiu și Astronomie ORIGINEA UNUI METEORIT AJUNS PE PĂMÂNT ÎN URMĂ CU 5 MILIOANE DE...

ORIGINEA UNUI METEORIT AJUNS PE PĂMÂNT ÎN URMĂ CU 5 MILIOANE DE ANI

84
0
(c) Carl Agee/University of New Mexico/NASA

Un meteorit care a ajuns pe Pământ în urmă cu mai bine de 5 milioane de ani a fost urmărit până la un crater specific de pe Marte, de unde a fost aruncat ca rezultat al unui impact de asteroid. Informațiile le oferă geologilor context mai larg cu privire la roca neobișnuită, care va oferi indicii despre istoria Planetei Roșii.

Meteoritul cu o greutate de 320 de grame a fost descoperit în deșertul Sahara în anul 2011 și a fost numit Africa de Nord-Vest (NWA) 7034. Acesta este singurul meteorit de Marte identificat până în prezent, care este format din brecie, un tip de rocă sedimentară alcătuit din fragmente sparte de rocă cimentate cu material fin.

Folosind un supercomputer și un software IA, Anthony Lagain și colegii acestuia din cadrul Universității Curtin din Perth, Australia, au analizat mii de imagini de înaltă rezoluție ale planetei Marte pentru a identifica și enumera aproximativ 90 de milioane de cratere de impact.

Ei au dorit să identifice candidați care se potriveau cu proprietățile unice ale lui NWA 7034: roca are una dintre cele mai mari concentrații de potasiu și toriu măsurate vreodată într-un meteorit marțian și este una dintre cele mai magnetizate corpuri identificate. De asemenea, cercetătorii au exclus acele cratere a căror cronologie nu era în concordanță cu vechimea rocii.

Cercetătorii au descoperit faptul că un singur crater se potrivește cu roca descoperită în Sahara: Karratha. Acest crater are o lungime de 10 kilometri și se află într-un alt crater, mai vechi, denumit Dampier. „Pentru prima dată, cunoaștem contextul geologic al singurului eșantion de brecciat marțian disponibil pe Pământ. Acest rezultat a fost obținut cu 10 ani înainte ca misiunea NASA Mars Sample Return să trimită înapoi mostre”, a declarat Lagain.

Până în prezent au fost găsiți pe Pământ peste 300 de meteoriți marțieni, iar echipa speră să folosească aceeași tehnică pentru a găsi craterele din care au fost ejectate și alte roci.

În urma unui studiu anterior s-a constatat că NWA 7034 are o vechime 2,1 miliarde de ani și provine dintr-o perioadă în care Marte se usca încet. La începutul anului 2022, o analiză suplimentară a stâncii a dezvăluit faptul că este posibil ca bombardamentul cu asteroizi, care a avut loc pe Marte în urmă cu peste 4 miliarde de ani în urmă, să se fi încheiat mai târziu decât se credea anterior.

Richard Greenwood din cadrul Open University, Marea Britanie, a declarat faptul că o corelare a asteroidului NWA 7034 cu un singur crater poate oferi noi informații despre formarea și istoria lui Marte.

„Este un meteorit marțian extrem de distinctiv. Dacă ei pot spune că acesta provine dintr-un anumit crater, atunci am putea analiza geologia din acea zonă și încadra meteoritul într-un fel de context în mediul marțian. Acest lucru ar oferi mult mai mult context meteoritului”, a adăugat Greenwood.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.