Acasă Planeta Pământ SCĂDEREA REZILIENȚEI PĂDURILOR CA URMARE A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

SCĂDEREA REZILIENȚEI PĂDURILOR CA URMARE A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

57
0
(c) Tahreer Photography/Getty Images

Schimbările climatice au fost legate de o scădere pe scară largă a capacității multor păduri de a reveni după evenimente precum seceta și exploatarea forestieră.

Deși pădurile din întreaga lume diferă în ceea ce privește rezistența la perturbări, cercetătorii nu au foarte multe informații despre modul în care această rezistență se schimbă în timp.

Pentru a scoate în evidență orice schimbare în acest sens, Giovanni Forzieri și colegii acestuia din cadrul Universității din Florența, Italia, au rulat un algoritm de învățare automată pe o serie de date satelitare ale vegetației globale colectate în perioada 2000-2020. Aceștia au dorit să calculeze o măsură a rezilienței, care este capacitatea unei păduri de a evita schimbarea stării, precum transformarea în savană, și de a rezista la perturbări, precum un aflux de insecte dăunătoare.

Cercetătorii au descoperit faptul că mai mult de jumătate din pădurile din regiunile aride, tropicale și temperate, adică zonele unde se regăsesc majoritatea copacilor din lume, au arătat o scădere semnificativă a rezistenței în cele două decenii. În schimb, pădurile boreale, care înconjoară latitudinile nordice ale globului, au înregistrat o creștere a rezistenței.

Forzieri a declarat faptul că diferența pare să se datoreze schimbărilor climatice, care provoacă mai multe evenimente de căldură extremă și secete în primele trei regiuni climatice. Deși unele dintre aceste efecte negative sunt resimțite și la nivelul pădurilor boreale, ele sunt depășite de efectul fertilizant al nivelurilor mai ridicate de dioxid de carbon din zonele respective. În general, imaginea globală descrie o reziliență în scădere, despre care echipa este de părere că reprezintă o traiectorie „îngrijorătoare”.

Schimbările climatice au fost identificate ca fiind cauza principală în urma utilizării unui model de învățare automată pentru a estima impactul diferiților factori de mediu, precum temperatura și disponibilitatea apei, asupra rezilienței.

Cercetarea este în concordanță cu un studiu efectuat în anul 2021, în care moartea copacilor din Europa a fost corelată cu uscarea solurilor și cu avertismente recente ale faptului că pădurea tropicală amazoniană se apropie de un punct critic.

Forzieri a declarat faptul că descoperirile sugerează faptul că vor fi nevoie de noi strategii pentru a menține pădurile sănătoase. El este de părere că o soluție pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra rezistenței pădurilor ar putea fi promovarea diversității speciilor de copaci.

Tom Crowther din cadrul ETH Zurich din Elveția, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat faptul că studiul oferă informații despre vulnerabilitatea tot mai mare a punctelor fierbinți de biodiversitate din regiunile calde și uscate de pe Pământ. „Pe măsură ce ne îndreptăm într-o lume mai caldă și mai uscată, este posibil ca aceste traiectorii de rezistență a pădurilor să slăbească integritatea ecologică a ecosistemelor, limitând capacitatea acestora de a capta dioxidul de carbon”, a adăugat el.

Cu toate acestea, vor fi necesare mai multe date pentru a confirma concluziile. „O provocare a studiilor care utilizează date satelitare este aceea că perioada de observare este limitată. Deși 20 de ani de date înseamnă că schimbările pot începe să fie evaluate, este încă un interval de timp destul de scurt pentru detectarea schimbărilor în reziliență”, a declarat Martin Sullivan din cadrul Universității Metropolitane Manchester din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.