Acasă Stil de Viață CREȘTEREA IRITABILITĂȚII CA URMARE A SENZAȚIEI DE FOAME

CREȘTEREA IRITABILITĂȚII CA URMARE A SENZAȚIEI DE FOAME

66
0
(c) Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Majoritatea oamenilor cunosc sentimentul de foame, care poate începe să-i enerveze. De fapt, cercetătorii au creat și un cuvânt pentru această stare: „hangry”. În prezent, în urma primului studiu în care a fost analizat acest fenomen în lumea reală, s-a descoperit faptul că există o legătură între apetit și emoții.

„Cu cât ești mai înfometat, cu atât este mai probabil să ai și un sentiment de iritabilitate și furie și să experimentezi un nivel mai scăzut de plăcere”, a declarat Viren Swami din cadrul Universității Anglia Ruskin din Cambridge, Marea Britanie.

Deși majoritatea lucrărilor anterioare privind conexiunile dintre foame și furie au fost făcute în mediu de laborator, Swami și echipa sa au vrut să vadă cât de puternic este acest efect în cazul oamenilor care își desfășoară activitatea de zi cu zi.

Aceștia au cerut unui grup de 64 de persoane din Germania, Austria și alte țări să folosească o aplicație pentru telefon pentru a completa de cinci ori pe zi, timp de trei săptămâni, niște scurte sondaje cu privire la emoțiile lor și cât de foame le-au fost.

În urma analizării datelor s-a observat faptul că a existat o corelație între nivelul de foame al oamenilor și sentimentele lor auto-raportate de iritabilitate și furie. „Atunci când le era mai foame, simțeau și mai puțină plăcere”, a declarat Swami.

Impactul efectului a fost mare: senzațiile de foame au fost asociate cu 56% din variația sentimentelor de iritabilitate.

„Este probabil să avem mai multe șanse să interpretăm indiciile contextuale potențial negative ca fiind negative atunci când ne este foame. Astfel de indicii ar putea include senzația de căldură sau ciocnirea de oameni într-un loc aglomerat”, a declarat Swami.

„Acest lucru s-ar putea datora faptului că glicemia scăzută declanșează eliberarea de hormoni precum adrenalina, care declanșează răspunsul de luptă sau fugă, și cortizolul, care amplifică nivelul de stres. Devenim prea concentrați asupra lucrurilor. Ne putem simți foarte agitați”, a declarat Deanne Jade din cadrul Centrului Național pentru Tulburări Alimentare din Marea Britanie, care este membru al Societății Britanice de Psihologie.

„Cu toate acestea, anchetele efectuate folosind aplicații pentru telefon, precum cele din cadrul acestui studiu, ar putea influența rezultatele finale. Unul dintre lucrurile care ar fi putut declanșa furia ar fi fost primirea unui text în care se spunea „te rugăm să completezi sondajul””, a declarat Swami.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.