Conform unui om de știință, fiecare val de căldură din prezent s-ar putea datora schimbărilor climatice.
În general, cercetătorii avertizează că schimbările climatice nu sunt cauza anumitor evenimente meteorologice extreme. În mod uzual, valurile de căldură din China și Japonia apărute la finalul lunii iunie 2022 nu ar fi fost considerate ca fiind cauzate de schimbările climatice înainte ca „studiile de atribuire” să fie efectuate pentru a modela diferența de probabilitate a valurilor de căldură între o lume cu climă schimbată și una fără. Asemenea studii au evoluat foarte mult în ultimul deceniu.
Cu toate acestea, Friederike Otto din cadrul Colegiului Imperial din Londra a declarat faptul că, în cazul valurilor de căldură, nu mai trebuie să așteptăm înainte de a declara rolul schimbărilor climatice. „Cred că acum putem spune cu mare încredere că fiecare val de căldură care are loc în prezent a fost intensificat de schimbările climatice. Nu există nicio îndoială că schimbările climatice sunt, într-adevăr, o modificare absolută a jocului atunci când vine vorba de valuri de căldură”, a adăugat ea.
Cu toate acestea, status quo-ul, în care multe dintre aceste studii sunt realizate prin eforturi voluntare, precum proiectul World Weather Attribution din care face parte Otto, „cu siguranță nu este durabil”. „Agențiile meteorologice naționale, precum Met Office din Marea Britanie, ar trebui să efectueze mai multe studii pentru a realiza o imagine a impactului schimbărilor climatice”, au adăugat Otto și colegii ei.
Peter Stott din cadrul Met Office a declarat faptul că o astfel de activitate este deja efectuată la organizație. „Desfășurăm cercetări privind atribuirea climatului în cadrul Met Office de peste două decenii și suntem capabili să atribuim rapid unele evenimente extreme folosind o metodă evaluată de colegi”, a adăugat el.
Luke Harrington din cadrul Universității Victoria din Wellington, Noua Zeelandă, unul dintre colegii lui Otto, a declarat faptul valurile de căldură sunt tipul de vreme extremă care se schimbă cel mai rapid din cauza schimbărilor climatice. „Vom observa o creștere mai mare a frecvenței valurilor de căldură severe cu fiecare grad suplimentar de încălzire globală”, a adăugat acesta.
În comparație cu valurile de căldură, cele mai severe secete din lume nu sunt atribuite schimbărilor climatice. De asemenea, nici cele mai multe incendii de vegetație din vestul SUA nu se datorează încălzirii atmosferei. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat faptul că evenimentele de precipitații abundente au crescut în cea mai mare parte a lumii din cauza schimbărilor climatice.
De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că valurile de căldură legate de schimbările climatice au ucis 157.000 de oameni în întreaga lume între anii 2000 și 2020, iar patru cincimi dintre aceste decese au avut loc în timpul caniculei europene din anii 2003 și 2010 în Rusia. Harrington a declarat că acest lucru se datorează faptului că în multe părți ale lumii nu există nici o formă de monitorizare a valurilor de căldură. Doar 6,3% dintre decese au fost înregistrate în Asia, Africa, America de Sud și Centrală și Caraibe, în ciuda faptului că aproape 85% din populația lumii trăiește în aceste regiuni.