Acasă Sănătate LEGĂTURA DINTRE DIABETUL DE TIP 2 ȘI DECLINUL COGNITIV

LEGĂTURA DINTRE DIABETUL DE TIP 2 ȘI DECLINUL COGNITIV

81
0
(c) sirtravelalot/Shutterstock

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot experimenta o deteriorare mentală mai gravă pe măsură ce îmbătrânesc. Acest lucru se poate datora faptului că anumite părți ale creierului lor se micșorează mai repede decât în cazul celor fără această afecțiune.

Descoperirea provine dintr-un studiu amplu desfășurat în Regatul Unit pe un grup de persoane cu și fără diabet. Acesta s-a bazat pe teste cognitive și scanări ale creierului.

Diabetul de tip 2 implică o creștere prea mare a nivelului de zahăr din sânge după mese, adesea pentru că celulele corpului nu răspund corect la hormonul insulină. În mod normal, insulina determină celulele să absoarbă zahărul, ajutând la menținerea unei glicemii constante în sânge.

Cei afectați sunt sfătuiți să încerce să-și regleze nivelul zahărului din sânge evitând alimentele zaharoase. Totuși, pe măsură ce afecțiunea progresează, mulți sunt nevoiți să înceapă să ia medicamente la intervale regulate.

Lilianne Mujica-Parodi și colegii acesteia din cadrul Universității Stony Brook din New York au profitat de un studiu de urmărire a sănătății aflat în curs de desfășurare, denumit UK Biobank, în care participanții au efectuat o serie de teste medicale și scanări ale creierului.

Echipa a analizat rezultatele a aproximativ 1000 de persoane cu diabet de tip 2 și a altor 19.000 de persoane care nu aveau această afecțiune. Toate persoanele analizate au avut vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.

În general, cei cu diabet s-au descurcat mai rău în cadrul testelor cognitive. De exemplu, aceștia au avut rezultate cu aproximativ 13% mai slabe în testele care au evaluat capacitatea de a planifica sarcini complexe și cu aproape 7% mai slabe în testele de viteză de procesare mentală.

De asemenea, în urma scanărilor cerebrale s-a arătat faptul că unele regiuni ale creierului lor se micșorează mai repede, în special în cazul persoanelor care suferă de diabet de mai mult timp. De exemplu, persoanele care au fost diagnosticate în urmă cu cel puțin 10 ani au avut o micșorare a creierului cu 26% mai mare decât cei fără diabet.

„Acest lucru se poate datora faptului că celulele creierului lor nu răspund corespunzător la insulină și, prin urmare, nu pot absorbi toată glucoza de care au nevoie. Noi suntem de părere că neuronii mor din cauza faptului că sunt privați de energie”, a declarat Mujica-Parodi. Echipa nu a studiat efectele diabetului de tip 1 asupra declinului cognitiv.

Peter Flatt din cadrul Universității Ulster a declarat faptul că rezultatele evidențiază importanța menținerii unui nivel optim de zahăr în sânge pentru a evita progresul bolii în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. „Diabetul este asociat cu foarte multe complicații, inclusiv la nivelul ochilor, rinichilor și circulației. Nu este de mirare că și creierul este afectat”, a adăugat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.