Acasă Gadget-uri ROIUL DE DRONE CARE POATE NAVIGA PRIN PĂDURE FĂRĂ SĂ SE CIOCNEASCĂ

ROIUL DE DRONE CARE POATE NAVIGA PRIN PĂDURE FĂRĂ SĂ SE CIOCNEASCĂ

108
0
(c) Yuman Gao and Rui Jin

Un nou sistem de navigație permite unui roi de 10 drone ușoare să zboare împreună fără ca acestea să se ciocnească una de alta sau de alte obstacole, chiar și în medii dificile, precum pădurile.

Dronele își pot calcula locația și pot găsi o cale de urmat folosind o multitudine de senzori, metodă care poate fi costisitoare și greoaie. Micșorarea unei drone implică adesea scalarea componentelor cheie, lucru care afectează capacitatea acesteia de a zbura în siguranță.

Xin Zhou și colegii acestuia din cadrul Universității Zhejiang din China au dezvoltat o nouă metodă care reduce dimensiunea și cerințele hardware ale unei drone, păstrând, în același timp, capacitatea de calcul.

Drona, care este de dimensiunea palmei și cântărește doar 300 de grame, folosește componente de computer disponibile comercial. Acestea sunt alimentate de o baterie de 100 de grame, care poate menține dispozitivul în aer timp de până la 11 minute. Drona are o cameră care transmite imagini în timp real către unitatea sa de procesare.

Un algoritm de localizare creează o imagine 3D a scenei și stabilește în mod regulat țintele dronei pentru a ajunge în acea scenă. Acesta caută obstacole și alte drone, reajustează modelul de zbor în timp real și planifică ruta cea mai eficientă din punct de vedere computațional.

Deși acest algoritm reprezintă cea mai mare parte din puterea de procesare a dronei, el nu necesită procesoare specializate, utilizate de alte sisteme de navigație. Poate cel mai important lucru este acela că algoritmul nu necesită semnale GPS pentru a se auto-localiza, ceea ce înseamnă că software-ul poate fi utilizat într-o gamă mai largă de locații unde astfel de semnale sunt slabe.

„Obținerea unei hărți de calitate, construită dintr-o colecție distribuită de roboți, utilizarea acesteia împreună cu un sistem de navigarea bun și evitarea obstacolelor este o realizare inginerească extraordinară”, a declarat Jonathan Aitken din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.