Acasă Gadget-uri COMBATEREA CRIMINALITĂȚILOR PRIN INTERMEDIUL DRONELOR

COMBATEREA CRIMINALITĂȚILOR PRIN INTERMEDIUL DRONELOR

96
0
(c) B Christopher/Alamy

Sistemul de justiție din SUA speră să combată utilizarea criminală în creștere a dronelor cu noi reguli care vor permite agențiilor locale de aplicare a legii și altor organizații să aibă sisteme contra-drone.

În prezent, restricțiile legale din SUA împiedică eforturile de a aborda o astfel de activitate. Administrația Federală a Aviației interzice oricui să interfereze cu o aeronavă în zbor, inclusiv cu dronele, în timp ce Comisia Federală de Comunicații interzice bruiajul semnalelor radio, o tehnică comună anti-dronă. Doar un număr de agenții federale au permisiunea să doboare drone în circumstanțe extreme, precum amenințările la adresa infrastructurii critice.

Agențiile de poliție din SUA au solicitat sisteme contra-drone pentru a combate sporirea utilizării criminale și neglijente a dronelor. Diverse persoane au folosit drone în mod uzual pentru a transporta pachete de droguri peste granița mexicană și în închisori și au întrerupt operațiunile aeroportuare în numeroase ocazii. De asemenea, o serie de drone au pătruns în centralele nucleare din SUA și în zone despre care se crede că găzduiesc arme nucleare.

În data de 25 aprilie 2022, guvernul de la Casa Albă a anunțat Planul național de acțiune pentru sistemele de avioane fără pilot intern, care va extinde autoritatea diferitelor agenții, inclusiv Departamentul pentru Securitate Internă și va institui un program pilot de contra-drone pentru agențiile locale de aplicare a legii. De asemenea, acesta va permite operatorilor de infrastructură critică să achiziționeze sisteme contra-drone.

Aceste sisteme vor include dispozitive de bruiaj de radiofrecvență asemănătoare unei puști, care blochează comunicarea dintre o dronă și operatorul acesteia. Acestea au o rază de acțiune mai mare și sunt mai sigure decât utilizarea armelor pentru a doborî o dronă aflată în zone populate. Cu toate acestea, noua legislație americană ar putea să nu ofere suficientă putere într-un timp relativ scurt pentru a face față unei amenințări din ce în ce mai mari. Încă din anul 2015, teroriștii, insurgenții şi cartelurile de droguri au folosit din ce în ce mai mult dronele comerciale înarmate cu explozibili improvizați.

Schimbarea va aduce SUA în conformitate cu Regatul Unit și Uniunea Europeană, unde forțele de poliție și autoritățile din cadrul penitenciarelor au deja puterea legală de a aborda dronele criminale chiar dacă, în general, acestea nu dispun de echipamente adecvate. Deși un proiect UE de dezvoltare a capacității de detectare și combatere a dronelor inamice ar trebui să se încheie în anul 2023, va dura ceva timp pentru ca statele membre să achiziționeze și să implementeze hardware-ul recomandat de detectare și bruiaj.

„Crearea unei strategii la nivel național [în SUA] este o dezvoltare bună, iar planurile oferă unele schimbări pozitive, în special în ceea ce privește protecția aeroporturilor”, a declarat Zak Kallenborn din cadrul Consorțiului Național pentru Studiul Terorismului și Răspunsuri la Terorism din Maryland. Totuși, acesta se teme că schema pilot limitată va însemna că multe agenții locale de aplicare a legii vor avea în continuare dificultăți în ceea ce privește abordarea dronelor criminale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.