Acasă Gadget-uri DISPOZITIVUL PENTRU MONITORIZAREA TIMPULUI PETRECUT LA BIROU

DISPOZITIVUL PENTRU MONITORIZAREA TIMPULUI PETRECUT LA BIROU

73
0
(c) Carol Yepes/Getty Images

Un mic senzor amplasat pe gât, care conține fire pliate, într-un mod asemănător tehnicii origami, poate monitoriza mișcarea din perioada sedentară apărută în timpul lucrului la birou și poate determina oamenii să se ridice și să facă mișcare.

În anul 2020, peste 100 de milioane de persoane din Europa au suferit tulburări musculo-scheletice, precum dureri de gât și de umeri. Aceasta este o consecință a modului în care oamenii lucrează. Totuși, mișcarea regulată în timpul lucrului poate preveni aceste probleme.

Zhengbao Yang și colegii acestuia din cadrul Universității din Hong Kong au dezvoltat o serie de senzori de mici dimensiuni, extensibili, și care sunt alimentați de piezoelectricitate (sarcină generată prin presarea unor materiale adecvate).

Senzorul monitorizează mișcarea gâtului și este alimentat de două straturi de material piezoelectric, pliate într-o structură de tip kirigami.

Atunci când purtătorul se mișcă, senzorul se deformează și trimite sarcina la un microcontroler care poate înregistra mișcarea cu o precizie de 95%, afișând acest lucru pe un computer. „Putem folosi acest material pentru a converti presiunea în tensiune, apoi putem măsura mișcarea articulației”, a declarat Yang.

Dacă purtătorul nu își mișcă gâtul sau umerii de mai mult de 10 ori, în fiecare jumătate de oră, pe computer se afișează o solicitare.

„Senzorul oferă un design nou cu o dimensiune mică, ideal pentru fixarea pe corp. Senzorul reușește să indice precis nivelul de inactivitate. Totuși, ar fi interesant să aprofundăm caracteristicile, fiabilitatea și sensibilitatea acestuia”, a declarat Jonathan Aitken din cadrul Universității din Sheffield, Marea Britanie.

Aitken este de părere că acest lucru ar putea ajuta la crearea unei monitorizări mai fine a mișcării, care ar face senzorul mai eficient.

Yang consideră că senzorul ar putea fi comercializat chiar și în forma actuală. „Avem deja un brevet pentru această tehnologie. Momentan, analizăm modul în care putem licenția acest brevet pentru industria locală, cu scopul de a aduce beneficii societății”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.