Peste un miliard de oameni se confruntă cu un val de căldură sever în India, care va avea consecințe ample asupra sănătății celor mai vulnerabili și va deteriora recoltele de grâu.
Departamentul Meteorologic al Indiei (IMD) a emis o serie de avertismente de caniculă pentru mai multe state. De asemenea, meteorologii prognozează temperaturi de peste 40 de grade în mare parte a țării.
Reprezentanții Oficiului Meteorologic al Marii Britanii au declarat faptul că, în prezent, temperaturile din India sunt peste medie și că acest trend va continua probabil și în luna mai.
În luna martie a fost înregistrat un record de căldură, temperatura maximă medie națională ajungând la 33,10°C și depășind-o pe cea de 33,09°C, stabilită în luna martie a anului 2010. RK Jenamani, liderul centrului național de prognoză meteo din cadrul IMD, a declarat faptul că valurile recente de căldură au fost notabile deoarece acestea au avut loc în timpul unui model meteorologic numit La Niña, care are, de obicei, un efect de răcire la nivel global, în timp ce înregistrările din anul 2010 au avut loc în timpul unui eveniment numit El Niño, care are un efect de încălzire.
„Este o situația foarte gravă. Din cauza nivelului ridicat de umiditate, temperaturile de 32°C se simt ca unele de 38°C. Este foarte obositor și stresant. Aceste valuri de căldură au apărut foarte devreme și sunt neobișnuit de răspândite. Ele cuprind aproape întreaga țară și nu doar cele două puncte fierbinți de căldură obișnuite ale Indiei, mai exact regiunea central-nord-vest, inclusiv Rajasthan, și sud-estul, inclusiv Andhra Pradesh. Deși este posibil ca valurile recente să fi fost exacerbate de schimbările climatice, momentan nu există nici o cercetare care să atribuie evenimentul încălzirii globale”, a declarat Arpita Mondal din cadrul Institutului Indian de Tehnologie Bombay, Mumbai. Ea subliniază că, în cadrul raportului Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice din anul 2021, s-a constatat faptul că valurile de căldură la nivel global au devenit mai intense și mai frecvente și că activitatea umană este cauza acestora.
Modelele meteo locale joacă și ele un rol important. Jenamani a declarat faptul că a existat o absență a furtunilor care pot aduce precipitații din Marea Mediterană în nordul Indiei, cunoscute sub numele de perturbări vestice. De asemenea, în luna martie a fost înregistrată o activitate mai redusă în ceea ce privește furtunile în cea mai mare parte a Indiei. R Krishnan din cadrul Institutului Indian de Meteorologie Tropicală a declarat faptul că modelul La Niña, care a fost neașteptat de lung, ar putea contribui la aceste valuri de căldură.
Cercetările sugerează că India înregistrează un număr tot mai mare de zile cu căldură extremă. Kim Knowlton din cadrul NRDC, o organizație non-profit, a declarat faptul că în cadrul unui studiu realizat de o echipă IMD au fost înregistrate 600 de zile caniculare între anii 2011 și 2020, comparativ cu 413 între anii 1981 și 1990.
Efectele negative se extind dincolo de îngreunarea vieții oamenilor care lucrează în aer liber. Căldura extremă amenință și recoltele de grâu într-un moment în care livrările globale sunt deja sub presiune din cauza situației din Ucraina. Valurile de căldură au lovit cele mai mari state producătoare de grâu din India, și anume Haryana, Uttar Pradesh și Punjab. Temperaturile de peste 34°C provoacă stres termic pentru grâu, iar schimbările climatice viitoare vor reduce producția de grâu din India.