Acasă Planeta Pământ DESCOPERIREA CELEI MAI MARI COLONII DE PEȘTI DIN ANTARCTICA

DESCOPERIREA CELEI MAI MARI COLONII DE PEȘTI DIN ANTARCTICA

56
0
(c) Alfred Wegener Institute / PS124 AWI OFOBS team

Cercetătorii au descoperit cea mai mare colonie de cuiburi de pești sub o banchiză din Marea Weddell, lângă Antarctica.

Autun Purser și colegii acestuia din cadrul Institutului Alfred Wegener din Germania au descoperit zona de reproducere în mod întâmplător, mai exact atunci când au plecat într-o expediție de șase săptămâni în regiunea polară în luna februarie 2021.

Aceștia se aflau la bordul RV Polarstern, o navă masivă de explorare polară, concepută special pentru navigarea prin aisberguri. Sarcina lui Purser era să urmărească o cameră montată în spatele navei, care era utilizată pentru a fotografia fundul mării. „Este o cameră Canon obișnuită, pe care o puteți cumpăra din orice magazin, dar care era introdusă într-o ramă care a costat 3,5 milioane de euro”, a declarat acesta.

În timp ce făceau o analiză de rutină a fundului mării, cercetătorii au dat peste mii de cuiburi făcute de peștele de gheață al lui Jonah (Neopagetopsis ionah), o specie de pește care se găsește, de obicei, în Oceanul de Sud.

Cuiburile au aspectul unor cercuri albastre cu o adâncime de aproximativ 15 centimetri.

După aceea, cercetătorii au petrecut următoarele patru zile documentând colonia. „În unele zile, călătoream până la 19 ore”,  declarat Purser.

El și colegii săi estimează că acea colonie este formată din peste 60 de milioane de cuiburi și se întinde pe cel puțin 240 de kilometri pătrați. În fiecare cuib exista un pește adult și aproximativ 1500 până la 2000 de ouă. „Nu știm cât durează până când aceste ouă eclozează și nici măcar câți vor supraviețui. Știm foarte puține despre această specie”, a declarat Purser.

„În urmă cu aproximativ 25 de ani am plecat într-o expediție în această regiune și una dintre marile întrebări de atunci a fost legată de locurile în care acești pești de gheață se înmulțesc. Descoperirea unei colonii masive este pur și simplu uimitoare”, a declarat Katrin Linse din cadrul British Antarctic Survey.

De asemenea, Purser și echipa sa au găsit un cuib de pește de gheață pustiu, aflat la aproximativ 20 de kilometri distanță față de colonie, despre care sunt de părere că avea o vechime de câțiva zeci de ani. Cercetătorii au plasat două camere pe fundul mării, în apropierea cuiburilor active, pentru a încerca să surprindă imagini cu ecolzarea peștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.