Acasă Stil de Viață CORELAȚIA DINTRE IMC ȘI RATA MORTALITĂȚII ÎN CAZUL PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ

CORELAȚIA DINTRE IMC ȘI RATA MORTALITĂȚII ÎN CAZUL PERSOANELOR ÎN VÂRSTĂ

80
0
(c) Clynt Garnham Medical / Alamy

Conform unei analize la scară largă desfășurată în China, persoanele cu vârste mai mari de 80 de ani, al căror indice de masă corporală (IMC) este mai mare decât cel recomandat în prezent, au o rată de mortalitate mai mică. Descoperirile sugerează că regulile de greutate ar trebui modificate pentru această grupă de vârstă.

Scorurile IMC sunt folosite pentru a estima dacă cineva are sau nu o greutate sănătoasă. Acestea se bazează pe înălțimea și greutatea unei persoane, iar majoritatea ghidurilor sugerează că o persoană cu un scor peste 25 este supraponderal. Persoanele cu un scor mai mare de 30 sunt considerați obezi.

„Aceste linii directoare se bazează, în mare parte, pe măsurători luate de la grupuri de vârstă mai mici. Pe măsură ce populația lumii îmbătrânește, este important să ne asigurăm că aceste recomandări au sens și pentru grupurile de vârstă mai mari”, a declarat Xiaoming Shi din cadrul Centrului Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Beijing.

Începând cu anul 1998, Shi și colegii săi au studiat riscul de mortalitate în cazul unui număr de peste 27.000 de persoane cu vârsta peste 80 de ani din toată China. Atunci când s-au înscris în cadrul studiului, participanții aveau o vârstă medie de 93 de ani. Aceștia au fost urmăriți până în anul 2018 sau până în momentul în care au decedat.

Deși a fost descoperită o legătură între scorurile IMC mai ridicate la nivelul grupelor de vârstă mai înaintate și o rată mai scăzută a mortalității în cadrul studiilor anterioare, acesta este primul studiu în care se analizează această corelație folosind un eșantion atât de mare.

În cadrul acestei analize, cercetătorii au descoperit faptul că IMC-ul optim pentru cei de peste 80 de ani a fost în jur de 29. Acest lucru a fost corelat, în mare parte, cu un risc mai scăzut de deces din cauze non-cardiovasculare, precum cancerul sau bolile respiratorii. Deși acest grup a avut și un risc mai mic de deces în ceea ce privește bolile cardiovasculare, relația a fost una mai slabă.

Chiar și peroanele cu un IMC în intervalul „obez”, adică între 30 și 35, au avut o rată de mortalitate mai mică decât cei situați în intervalul 20-25.

Echipa a luat în considerare mai mulți factori, inclusiv statutul socioeconomic, mediul educațional și consumul de tutun.

Shi a declarat faptul că deși nu este clar de ce un IMC mai mare este asociat cu o rată mai scăzută a mortalității, el speculează că aceasta se poate datora faptului că oamenii respectivi au o dietă mai nutritivă. De asemenea, el a observat faptul că, în general, scorurile IMC ale acestei populații au fost mai mici decât cele regăsite în Occident. „Peste 40% dintre persoanele de peste 60 de ani din SUA sunt obezi. Este posibil ca descoperirile noastre să nu fie generalizabile și în cazul altor grupe de vârstă și grupuri etnice”, a adăugat Shi.

„Acest studiu subliniază importanța luării în considerare a vârstei atunci când se analizează relația dintre IMC și mortalitate sau alte riscuri pentru sănătate. Deși acest studiu nu poate explica de ce excesul de greutate poate fi legat de rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea persoanelor cu vârste mai mari de 80 de ani, este posibil ca aceasta să se datoreze unei alimentații mai bune”, a declarat Louise Baur din cadrul Universității din Sydney.

„Deși IMC-ul este o modalitate accesibilă de a monitoriza sănătatea unei persoane, medicii nu ar trebui să se bazeze pe el ca fiind o măsură unică de măsurare a sănătății. IMC-ul se bazează pe greutatea corporală, iar riscul de îmbolnăvire al unei persoane este legat de grăsimea corporală, nu de greutate. Pentru a înțelege mai bine sănătatea și riscul de apariție al bolilor, este mai important să ne concentrăm asupra indicilor care ne oferă mai multe informații despre grăsimea din corp și despre distribuția acesteia, precum circumferința taliei”, a declarat Nicholas Fuller din cadrul Universității din Sydney.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.