În urma procesului de uscare a rufelor sunt eliberate în aer la fel de multe microfibre precum în cazul spălării. Totuși, schimbarea balsamului pentru țesături și utilizarea unei folii de uscare ar putea reduce drastic acest lucru.
Microfibrele sunt particule minuscule asemănătoare șuvițelor care se desprind din haine, în special în timpul spălării și uscării. Ele pot ajunge în aer, sol și apă și sunt dăunătoare atât pentru oameni, cât și pentru animale.
Neil Lant și colegii acestuia din cadrul Procter & Gamble, o companie de bunuri de larg consum, au testat diferiții factori care pot afecta eliberarea microfibrelor ca urmare a uscării rufelor. Ei au spălat o încărcătură de rufe care a conținut 10 tricouri din bumbac și 10 din poliester folosind diverse mărci de detergenți, balsamuri pentru țesături și filtre pentru uscător, care sunt populare în Europa și America de Nord. După aceea, ei au uscat aceste haine în uscătoare de rufe ventilate, care expulzează aerul cald umed în exterior printr-o țeavă, și au măsurat cantitatea de microfibre care au fost eliberate.
Cercetătorii au descoperit faptul că, în funcție de produs și de dozare, utilizarea balsamurilor obișnuite pentru țesături a redus emisiile de microfibre cu maximum 22%, iar balsamurile anti-cute pentru țesături au redus cantitatea de fibre eliberate cu 36%.
„Balsamurile pentru țesături ajută la conglomerarea fibrelor și la blocarea lor în filtrul de scame al uscătorului. Balsamurile anti-cute netezesc cutele din haine, ceea ce reduce frecarea dintre ele, lucru care duce la o eliberare mai redusă de microfibre”, a declarat Lant.
Folosind o serie de foi pentru uscătoarele de rufe, care colectează fibre, se poate reduce eliberarea microfibrelor cu până la 35%. Utilizarea unui balsam anti-cute pentru țesături și a unei foi de uscător de rufe a produs o reducere a eliberării de microfibre cu 45%. De asemenea, reducerea dimensiunii porilor filtrului de scame a ajutat la reducerea emisiilor de fibre.
„Deși aceste produse pot reduce poluarea cu microfibre pe termen scurt, producătorii de uscătoare de rufe trebuie să proiecteze sisteme de filtrare mai bune. De asemenea, clienții ar trebui să evite uscătoarele de rufe ventilate și să aleagă uscătoarele de rufe cu condensare, care nu eliberează microfibre în mediu”, a adăugat Lant.
„Există o mulțime de tehnologii pe care le putem implementa în uscătoarele de rufe și care ar putea ajuta la prevenirea eliberării microfibrelor. Totuși, nimic nu va ajuta la fel de mult ca oprirea eliberării fibrelor din îmbrăcăminte, iar cercetările suplimentare ne vor ajuta să înțelegem modul în care vom putea face acest lucru”, a declarat Kelly Sheridan, membru al echipei din cadrul Universității Northumbria din Newcastle, Marea Britanie.