Acasă Planeta Pământ DEPLASAREA BANCURILOR DE HAMSII POATE INFLUENȚA AMESTECAREA OCEANELOR

DEPLASAREA BANCURILOR DE HAMSII POATE INFLUENȚA AMESTECAREA OCEANELOR

72
0
(c) Jurgen Freund/Nature Picture Library/Alamy Source:

Bancurile de hamsii pot agita oceanul din largul coastei Spaniei. Descoperirea sugerează că peștii ar putea juca un rol mai important în amestecarea oceanelor decât se credea anterior.

Bieito Fernández Castro și colegii acestuia din cadrul Universității Southampton din Marea Britanie au analizat turbulențele oceanice în largul coastei regiunii Galiția, aflată în nord-vestul Spaniei, timp de două săptămâni în luna iulie 2018.

Deși cercetătorii au dorit inițial să studieze efectele amestecării verticale a oceanelor asupra vieții marine din diferite zone, ei și-au schimbat rapid direcția atunci când au observat o creștere majoră inexplicabilă a turbulenței oceanului în primele nopți petrecute în locația respectivă.

„Am fost foarte surprinși. Deși eram de părere că amestecarea oceanelor este controlată în mare măsură de energia vântului și a mareelor, niciunul dintre acești factori nu ar putea explica această creștere bruscă pe timp de noapte”, a declarat Fernández Castro.

Amestecarea oceanelor este importantă deoarece permite transportul nutrienților din adâncuri în zonele de suprafață, oferind vieții marine o sursă de hrană.

Cercetătorii și-au ancorat nava în același loc timp de două săptămâni și au monitorizat turbulențele 24 de ore pe zi. Echipa a făcut acest lucru folosind un instrument care măsoară viteza și temperatura oceanului de peste 1000 de ori pe secundă.

Cercetătorii au descoperit faptul că turbulențele oceanului au crescut în fiecare noapte cu un factor cuprins între 10 și 100. Folosind un tip de sonar care poate identifica bancurile de pești prin transmiterea și înregistrarea răspunsurilor la impulsurile sonore emise în apă, cercetătorii au descoperit faptul că hamsiile se adunau lângă barcă în fiecare noapte. Investigarea în continuare și descoperirea ouălor de hamsii a determinat echipa să concluzioneze faptul că peștii se adunau în acea zonă pentru a se reproduce.

„Posibilitatea ca acești pești să contribuie la amestecarea oceanelor este destul de controversată. Totuși, am fost capabili să o măsurăm și să o cuantificăm în acest caz. Ceea ce nu știm încă este importanța acestor bancuri pentru circulația oceanică în general”, a declarat Fernández Castro.

„A existat o controversă de lungă durată cu privire la eficacitatea turbulențelor biogene în ceea ce privește amestecarea oceanelor. Această descoperire sugerează că o astfel de amestecare este mai puternică decât se credea anterior în anumite regiuni ale oceanului”, a declarat Thomas Rippeth din cadrul Universității Bangor din Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.