Acasă Planeta Pământ 99% DIN POPULAȚIA LUMII ESTE AFECTATĂ DE POLUAREA AERULUI

99% DIN POPULAȚIA LUMII ESTE AFECTATĂ DE POLUAREA AERULUI

63
0
(c) ROBERTO SCHMIDT/AFP via Getty Images

Aproape toți oamenii de pe Pământ trăiesc în zone cu niveluri dăunătoare de poluare a aerului, care încalcă noile ghiduri ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cifra oficială este că 99% din populația lumii este afectată, față de 90% în urmă cu patru ani, conform unor standarde mai puțin stricte.

9 dintre cele 10 orașe ale lumii cu cel mai mare nivel de poluare a aerului, cauzată de un poluant minuscul, cunoscut sub numele de PM2,5, se află în India. Ahmedabad se află pe primul loc, iar Delhi pe al treilea loc, conform unei noi baze de date publicată de OMS. Pentru un poluant cu dimensiuni mai mari, dar totuși dăunător, PM10, topul 10 al celor mai poluante țări este mai diversificat, incluzând orașe din Bahrain, India, Iran, Irak, Pakistan, Africa de Sud și Arabia Saudită.

Ambii poluanți sunt cauzați de un amestec de combustibili fosili, produși de mașini și centrale electrice, dar și de agricultură și surse naturale, precum nisipul deșertului. În prezent, orașele din China, care dominau anterior listele celor mai poluate zone urbane din lume, au un aer mult mai curat. Beijingul, renumit pentru evenimentele sale de smog din trecut, încă prezintă niveluri anuale ridicate de PM2,5, dar acum se află pe al 76-lea loc al celor mai poluate orașe din lume.

„Prețurile ridicate la combustibilii fosili, securitatea energetică și urgența de a aborda provocările duble de sănătate, cum sunt poluarea aerului și schimbările climatice, subliniază nevoia presantă de a ne orienta mai rapid către o lume care este mult mai puțin dependentă de combustibilii fosili”, a declarat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Țările cu venituri mici și medii sunt cel mai grav afectate de nivelurile dăunătoare de particule (PM), în comparație cu media globală. Pentru un al treilea poluant – dioxidul de azot – diviziunea economică este mai puțin clară, țările bogate fiind și ele afectate.

În septembrie 2021, OMS și-a actualizat liniile directoare pentru limitele recomandate de poluare a aerului pentru cei trei poluanți majori, deși nu sunt obligatorii din punct de vedere legal. Noua actualizare a bazei de date din prezent nu indică faptul că în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu și nordul Africii nu sunt respectate noile standarde pentru PM. Doar 13% dintre așezările europene sunt în conformitate cu limitele de poluare, în timp ce în America de Nord și America de Sud procentajul crește la 23%.

Baza de date este formată din 6.743 de așezări din 117 țări: peste jumătate sunt orașe, iar populația medie a fiecărei așezări este de aproape jumătate de milion de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.