Acasă Planeta Pământ EFECTUL CENTRALELOR PE LEMNE ASUPRA SĂNĂTĂȚII PUBLICE

EFECTUL CENTRALELOR PE LEMNE ASUPRA SĂNĂTĂȚII PUBLICE

77
0
(c) Iucentius/Getty Images

Conform unui nou studiu, instalațiile care ard lemn pentru a încălzi casele oamenilor sunt o sursă majoră de poluare a aerului în Uniunea Europeană și produc costuri de sănătate în valoare de 17 miliarde de euro pe an.

Economista Marisa Korteland și colegii ei din cadrul firmei de consultanță olandeză CE Delft au calculat cantitatea de poluare a aerului produsă de încălzirea și gătitul în locuințe pe baza datelor privind emisiile din cadrul Eurostat, biroul de statistică al UE. După aceea, ei au estimat consecințele asupra sănătății pe baza unui studiu din anul 2013 al Organizației Mondiale a Sănătății. Costurile cu sănătatea includ atât cheltuielile directe pentru asistența medicală, cât și costurile sociale ale ratelor mai mari de îmbolnăvire și ale deceselor anterioare.

„Este foarte important să ținem cont de impactul poluării aerului asupra sănătății. De obicei, guvernanții nu fac acest lucru pentru că poluarea aerului nu are valoare economică”, a declarat Korteland.

Potrivit studiului, poluarea aerului cauzată de arderea combustibililor fosili și a lemnelor în gospodării pentru încălzire sau gătit are ca rezultat costuri legate de sănătate de 27 de miliarde de euro pe an în UE și Regatul Unit. Ca și comparație, poluarea aerului cauzată de transportul rezidențial provoacă costuri legate de sănătate de 36 de miliarde de euro pe an.

Instalații care ard lemn sunt responsabile pentru 63% din cele 27 de miliarde de euro, deoarece arderea lemnului are costuri ridicate pentru sănătate în raport cu energia pe care o generează. De exemplu, conform studiului, în Marea Britanie, sobele cu lemne furnizează doar 11% din energia finală utilizată pentru încălzire și gătit, dar provoacă 54% din costurile legate de sănătate.

„Costurile medii pentru sănătate rezultate din utilizarea unei sobe pe lemne timp de un an sunt de 750 euro pe gospodărie. Conducerea unei mașini diesel conduce la costuri de 210 euro pe an, iar alimentarea unui boiler pe gaz provoacă costuri de 30 de euro pe an”, a declarat Korteland.

Conform studiului, dacă sobele și boilerele ar fi schimbate cu pompe de căldură alimentate cu energie din surse regenerabile și combustibili nefosili, costurile legate de sănătate rezultate din poluarea aerului ar putea fi reduse la zero.

În plus, echipa este de părere că valorile calculate sunt foarte subestimate pentru că nu iau în considerare poluarea aerului din interior.

Nivelurile de poluare a aerului pot fi extrem de ridicate în interiorul caselor unde se folosesc sobe pe lemn sau combustibili fosili. Cu toate acestea, din cauza faptului că nivelurile variază considerabil (în funcție de factori precum ventilarea caselor, frecvența cu care oamenii gătesc și așa mai departe) echipa a decis că nu există suficiente date pentru a veni cu o estimare fiabilă.

Echipa lui Korteland a fost însărcinată să realizeze studiul de către Alianța Europeană pentru Sănătate Publică, un grup care reprezintă multe organizații caritabile, grupuri de pacienți și profesioniști din domeniul sănătății.

UE a încurajat arderea lemnului ca o modalitate de a reduce emisiile, mai mult de 60% din energia sa regenerabilă provenind din biomasă. Criticii sunt de părere că arderea biomasei la această scară nu este durabilă și dăunează biodiversității la nivel global.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.