În data de 28 martie, președintele Joe Biden a lansat cererea de buget pentru anul fiscal următor, în care a cerut Congresului să finanțeze NASA cu 25,9 miliarde de dolari. Aceasta este o creștere de aproape 2 miliarde de dolari față de cele 24 de miliarde de dolari primite de agenție pentru anul fiscal 2022.
Cererea de buget pentru NASA include o creștere majoră pentru Programul Artemis, în care se urmărește efectuarea unei serii de aselenizări umane pe Lună. În special, finanțarea pentru un „sistem de aterizare umană” ar crește de la 1,2 miliarde de dolari pentru anul fiscal curent la 1,5 miliarde de dolari, acest lucru permițând demararea procesului de proiectare de către un al doilea furnizor. În plus, finanțarea pentru costumele spațiale lunare ar crește de la 100 de milioane de dolari la 276 de milioane de dolari.
În ultimii ani, NASA a cheltuit miliarde de dolari pentru a dezvolta racheta Space Launch System și nava spațială Orion. Prin urmare, finanțarea totală pentru Programuș Artemis ar crește de la 6,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2022 la 7,5 miliarde de dolari în anul fiscal următor, care începe în data de 1 octombrie 2022.
Aceasta înseamnă că, pentru prima dată, agenția ar putea avea toți banii necesari pentru programul Artemis. „Acest buget ne pune pe calea corectă”, a declarat administratorul asociat al NASA, Bob Cabana.
Programul actual al agenției pentru primele trei misiuni Artemis prevede lansarea misiunii Artemis 1 (un zbor lunar fără echipaj) în vara anului 2022, a misiunii Artemis 2 (un zbor cu echipaj în jurul Lunii) în anul 2024 și a misiunii Artemis 3 (aselenizarea a doi astronauți pe Lună) în anul 2025.
Dincolo de Programul Artemis, cererea de buget va finanța programele științifice ale NASA la niveluri mai ridicate decât oricând, în mare parte din cauza depășirilor de costuri pentru misiunea Europa Clipper. Costul misiunii, care va face zeci de survolări ale intrigantei luni a lui Jupiter, a crescut cu 703 milioane de dolari, până la aproximativ 5 miliarde de dolari. Pentru a face față depășirilor de costuri, alte câteva misiuni ar fi amânate, inclusiv NEO Surveyor, o misiune de detectare a asteroizilor din apropierea Pământului.
De asemenea, solicitarea bugetară urmărește dublarea finanțării pentru un program de dezvoltare a stațiilor spațiale „comerciale”, care vor înlocui Stația Spațială Internațională. NASA lucrează cu patru contractori diferiți la diferite propuneri fie pentru a dezvolta, fie pentru a lansa aceste stații spațiale private pe orbită până la sfârșitul acestui deceniu. Pentru a finanța acest efort, denumit „dezvoltare comercială LEO”, cererea de buget urmărește o creștere de la 103 milioane dolari în anul 2022 la 224 milioane de dolari.
Având în vedere tensiunile actuale dintre SUA și partenerul său principal de pe Stația Spațială Internațională, Rusia, finanțarea acestor stații spațiale comerciale este o opțiune destul de bună.