Acasă Inginerie medicală MODIFICAREA GENETICĂ A PISICILOR CU AJUTORUL TEHNICII CRISPR

MODIFICAREA GENETICĂ A PISICILOR CU AJUTORUL TEHNICII CRISPR

83
0
(c) Shutterstock / Pormezz

Cele două gene ale proteinei responsabile în principal de reacțiile alergice la pisici au fost șterse din celulele animalelor folosind editarea genelor prin tehnica CRISPR. Conform reprezentanților companiei americane InBio, acesta este un prim pas spre crearea pisicilor hipoalergenice.

„Timpul estimat pentru realizarea acestui lucru este de câțiva ani”, a declarat Nicole Brackett din cadrul InBio.

Aproximativ 15% dintre oameni au reacții alergice la pisici. Cauza principală este o proteină denumită Fel d 1, care este secretată de glandele salivare și de pielea animalelor. Aceasta este răspândită peste blana pisicilor atunci când felinele se curăță și poate ajunge aer pe măsură ce blana se usucă. Totuși, efectul proteinei Fel d 1 asupra pisicilor este necunoscut.

Deși toate pisicile produc proteina Fel d 1, în urma unui studiu realizat în anul 2019 s-a constatat faptul că nivelurile de salivă variază foarte mult între pisicile domestice tipice. În plus, cu toate că adesea se pretinde faptul că anumite rase sunt mai puțin susceptibile în ceea ce privește declanșarea alergiilor, niciun studiu științific nu a confirmat acest lucru.

Proteina Fel d 1 este formată din două subunități diferite și două gene, denumite CH1 și CH2, care codifică fiecare subunitate. Atunci când au comparat secvențele genelor CH1 și CH2 ale pisicilor domestice cu cele ale altor specii de feline, precum leii, tigrii, pumele și pisicile pescar, Brackett și colegii ei au găsit multe schimbări.

Deoarece secvența de gene cu funcții cheie tinde să se schimbe, acest lucru sugerează că Fel d 1 nu este o proteină esențială. Totuși, singura modalitate de a afla acest lucru cu siguranță va fi prin monitorizarea pisicilor care nu pot produce Fel d 1.

După aceea, echipa a șters fie gena CH1, fie gena CH2 dintr-o cultură de celule de pisică folosind tehnica CRISPR de editare a genomului. Următorul pas va fi reprezentat de ștergerea tuturor copiilor celor două gene în mod simultan și confirmarea faptului că acest lucru împiedică celulele să producă proteina Fel d 1. După aceste etape, echipa va încerca să creeze pisici care nu prezintă genele CH1 și CH2.

„În acest moment nu urmărim modificare unei anumite rase de pisici”, a declarat Brackett.

În anii 2000, cel puțin alte două companii au anunțat, fără succes, planuri de a modifica genetic niște pisici pentru a elimina proteina Fel d 1. Cu toate acestea, realizarea acestui lucru este mai fezabilă în prezent datorită dezvoltării tehnicii CRISPR.

Alte companii explorează modalități alternative de reducere a proteinei Fel d 1, precum și administrarea unui vaccin care face pisicile să producă anticorpi ce distrug proteina Fel d 1 înainte ca aceasta să fie secretată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.